Foto: ANP AlgemeenOpinie

Productiviteitsstijging leidt niet tot beter inkomen

De productie in de agrarische sector groeide in de afgelopen 20 jaar met zo’n 20 à 25%. Maar die gunstige ontwikkeling vind je niet terug in de inkomens.

Medio november publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) enkele cijfers over de ontwikkeling van de agrarische sector in de afgelopen 20 jaar. De productie is in die periode met 20 à 25% gegroeid, terwijl het aantal arbeidskrachten met eenzelfde percentage verminderde. Het aantal bedrijven daalde nog sneller, dus de gemiddelde arbeidsbezetting per bedrijf vertoont een stijgende lijn. Er is dus onmiskenbaar sprake van schaalvergroting.

Regelgeving stond ontwikkeling niet in de weg

Uit het voorgaande valt te berekenen dat de productie per arbeidskracht in de land- en tuinbouw met ruim 55% is toegenomen. In de hele economie groeide de arbeidsproductiviteit volgens het Centraal Plan Bureau met zo’n 35%, dus beduidend minder. De toegenomen en veel bekritiseerde regelgeving heeft een relatief sterke productiviteitsontwikkeling in de agrarische sector dus niet in de weg gestaan.

Inkomen bleef achter bij groei

Die gunstige ontwikkeling vind je niet terug bij de inkomens. Volgens het CBS nam in die 20 jaar het inkomen per arbeidskracht in de hele economie (zonder rekening te houden met inflatie) met ruim 70% toe, maar in de agrarische sector met minder dan 15%. De ramingen voor 2015, die vorige week uitkwamen, sluiten daarbij aan. Het aandeel van de primaire land- en tuinbouw in de nationale economie is dan ook verminderd van 2,8% in 1995 tot 1,5% in 2014.

Verslechtering van prijsverhoudingen

Het achterblijven van de inkomens komt zoals gezegd niet door een trage productiviteitsontwikkeling. De oorzaak is gelegen in een verslechtering van de prijsverhoudingen. Volgens de CBS-statistieken zijn de opbrengstprijzen in Nederland sinds 1995 met een procent of 20 gestegen, terwijl de prijzen van de aangekochte productiemiddelen met meer dan 40% omhoog gingen. Daar valt niet tegenop te innoveren.

Innovatie nodig, maar levert niet direct beter inkomen op

Degenen die denken, of althans de indruk wekken, dat met productiviteitsverbetering en innovatie alle problemen in de agrarische sector zijn op te lossen, zouden zich dus toch eens achter de oren moeten krabben. Innovatie in de land- en tuinbouw is nuttig en nodig, maar levert niet zomaar een beter inkomen op, zeker niet als ze gepaard gaat met een versnelde groei van de productie.

Lees ook het nieuwsbericht: Inkomen blijft achter bij productiestijging

Beheer
WP Admin