Het antibioticagebruik bij boerderijdieren is in Nederland met 60 procent gedaald. Dierenartsen zien toe op zorgvuldig gebruik. Foto: Hans Prinsen AlgemeenOpinie

Kritiek klap in gezicht dierenarts en veehouder

De kritiek op de veehouderij van PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers maakte vorige week veel los. Terecht, meent Maartje Krediet-Kramer, voorzitter van de Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de KNMvD, beroepsorganisatie van dierenartsen. Dierenartsen weten wel beter, stelt ze.

Wij voelen het echt als een klap in het gezicht voor zowel de dierenarts als de veehouder. PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers suggereert dat dieren in kleine hokken worden gehouden, geen bewegingsruimte hebben, ziek worden, met antibiotica op de been worden gehouden en dat het stukje vlees met antibiotica op het bord van de consument komt.

Onjuist

Onjuiste uitspraken die bijdragen aan een verkeerde beeldvorming van de landbouwhuisdierensector. Het roept ergernis en verontwaardiging op, omdat we van een volksvertegenwoordiger mogen verwachten dat die zich aan de waarheid houdt.

Nederland loopt voorop in veehouderij

Ik werk als geborgd rundveedierenarts bij dierenartsenpraktijk Flevoland en ben bestuurlijk actief binnen de groep dierenartsen die in de landbouwhuisdierensector werkt. Ik weet wat er speelt. Nederland loopt op het gebied van het houden van dieren al jaren voorop in Europa en de wereld, met zeer veel aandacht voor dierenwelzijn op allerlei gebieden. Via kwaliteitssystemen voor de hele keten wordt geborgd dat voedsel van dierlijke oorsprong goed geproduceerd wordt.

Zorgvuldig omgaan met antibiotica

Het is absoluut een misverstand dat anti
bioticaresten bij de consument ‘op tafel’ zouden komen. Er wordt zorgvuldig omgegaan met antibiotica. En als er diergeneesmiddelen zijn gebruikt, geldt een wachttijd: dan mag een dier pas geslacht worden als er geen residuen meer in het lichaam zitten, of alleen onder een bepaalde waarde. Vlees, melk en eieren uit Nederland zijn veilig voor de consument.

Op de been houden met antibiotica niet aan de orde

Dierenartsen staan voor een goede diergezondheid, dierenwelzijn en volksgezondheid. Zij spannen zich al jaren in om op een verantwoorde wijze gebruik te maken van antibiotica met daarin juist veel aandacht voor het voorkómen van dierziekten. Dieren op de been houden met antibiotica is in Nederland totaal niet aan de orde.

Een dierenarts vaccineert een big. Dierenartsen hebben in Nederland veel aandacht voor het voorkómen van dierziekten. Foto: Mark Pasveer

Een dierenarts vaccineert een big. Dierenartsen hebben in Nederland veel aandacht voor het voorkómen van dierziekten. Foto: Mark Pasveer

 

Enorme daling antibioticagebruik

We hebben een systeem opgezet waarin dierenarts en veehouder een een-op-een-relatie aangaan, een systeem waarin transparant is wie waar antibiotica inzet en waarvoor. Wie veel gebruikt, wordt daarop aangesproken. Met richtlijnen en protocollen voor terughoudend en zorgvuldig gebruik is een enorme daling in antibioticagebruik (60%) bereikt met een minimale inzet van voor mensen kritische antibiotica.

Nederlands model voorbeeld voor andere landen

Vertegenwoordigers van het agrarisch bedrijfsleven en overheden uit andere (Europese) landen komen hier geregeld kijken hoe het ‘Dutch model’ werkt. Minister Edith Schippers (volksgezondheid) wil onze aanpak als basis gebruiken in haar voorstellen komend jaar om wereldwijd de toename van antibioticaresistentie het hoofd te bieden. Terechte erkenning voor de enorme prestatie van Nederlandse dierenartsen en hun veehouders.

Dier heeft recht op gezondheid en welzijn

Ik weet dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan gezonde dieren en meer welzijn in verschillende programma’s. Denk aan het bestrijden van dierziektes door vaccinatie, maar ook de weerstand verhogen door goede huisvesting en voeding. Management optimaliseren, oog hebben voor koecomfort, met bijvoorbeeld goede ligbedden; er zijn tal van voorbeelden. Maar als dierenartsen zijn we er ook van overtuigd dat we een ziek dier moeten kunnen behandelen; daarvoor is onder andere antibiotica nodig. Productiedieren hebben recht op diergezondheid en dierenwelzijn.

Optimalisatie in elke schakel

Als voorzitter van de Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren weet ik dat de Nederlandse dierhouderij heel divers is. In elke schakel vindt optimalisatie plaats, een proces van jaren waarin we onder anderen samen met de veehouders stappen nemen. De omstandigheden waaronder de dieren worden gehouden zijn belangrijk: denk bijvoorbeeld aan kalverenopfok, dierenwelzijnsmonitoring en zoönose-informatie over ziekten die van dier op mens overgaan. Er is veel goed nieuws.

Dierenarts geen kostenpost maar investering

Het is belangrijk dat wij kunnen samenwerken met andere erfbetreders op het bedrijf. Juist wij als dierenartsen, onafhankelijke professionals, hebben goed inzicht in de bedrijfsomstandigheden en kunnen verbanden zien. Door samen te werken, kunnen wij de dierhouders/veehouders beter adviseren. Dat is de uitdaging: veehouders die daarvoor openstaan helpen continu het bedrijf te optimaliseren. Duidelijk maken dat een dierenarts geen kostenpost is, maar een investering, doordat de adviezen zich vertalen naar betere resultaten.

Dikkers welkom voor werkbezoek

Ik zou zeggen dat Sjoera Dikkers genoeg aandacht heeft gekregen. Wij weten wel beter. Mocht ze een keer op werkbezoek willen komen, dan is ze van harte welkom. Heel Nederland mag weten van welke producenten de melk en het vlees komen.


Maartje Krediet-Kramer is voorzitter van de Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de KNMvD.

Beheer
WP Admin