Foto: Penn Communicatie AlgemeenOpinie

Grutto vergroot kloof landbouw en natuur

“Te gek voor woorden”, zegt Hans. Hij leest dat staatssecretaris Martijn van Dam als een van zijn eerste daden geld voor de grutto’s haalt uit de Brusselse pot die bedoeld is voor de melkveehouders en varkensboeren.

Hanna knikt. “Dat geld kwam er als kleine compensatie voor de lage prijzen in de sector, onder meer door de Russische boycot. En wat doet dan zo’n splinternieuwe staatssecretaris? Hij haalt geld uit onze pot om de grutto’s te beschermen. En dat terwijl veel veehouders moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Een bewijs dat hij er nog weinig van begrijpt. Het vergroot bovendien de afstand tussen de landbouw en de natuur.”

‘Je moet elkaar meer gunnen’

Vooral dat laatste is waar. Daar hebben ze in Den Haag toch een handje van. Kamerlid van de VVD Helma Lodders zegt dat dit geld wordt verkwanseld door het te besteden aan grutto’s. Haar VVD-collega in de Eerste Kamer pleit echter voor een groter begrip van natuur en landbouw voor elkaar. “Je moet elkaar meer gunnen”, zegt hij.

Grutto en boer hebben één ding gemeen

Mooie boel. Een greep in de pot, die voor de boeren is bestemd, moet dan zeker voor begrip zorgen. Mooi niet. Het geld, €29,9 miljoen, kwam er door de marktverstoring. Het is dan onbegrijpelijk dat Van Dam eerst denkt aan de grutto en dan pas aan de boer. Ze hebben één ding gemeen: ze verdwijnen in snel tempo.

Van Dam betaalt twee keer voor grutto

Een slecht begin van de staatssecretaris en zeker geen stap om natuur en landbouw dichterbij elkaar te krijgen. Als de liefde met de natuur moet worden gekocht met geld van de boer, dan hoeft het voor mij niet. Hij betaalt twee keer: eerst uit de Brusselse pot en daarna door later te mogen maaien om de grutto te beschermen. De natuur houdt alleen de hand op.

Van wie komt het gruttoplan?

De vraag die me bezig houdt is: van wie is dit gruttoplan afkomstig? Was het een laatste daad van staatssecretaris Sharon Dijksma, die gepresenteerd is door de onkundige Van Dam? Of was het de eerste daad van hem omdat de grutto zo marginaal is dat hij dacht zich er mee te kunnen manifesteren?

Als Van Dam met zijn grutto’s een visitekaartje afgeeft, dan staat ons nog wel wat te wachten.

Beheer
WP Admin