AlgemeenOpinie

Thieme breekt lans voor boer in TTIP-overleg

Wie nam het op voor de boer in overleg Tweede Kamer met EU-onderhandelaar? Marianne Thieme! Veel andere partijen lieten verstek gaan. Toponderhandelaar Bercero had de Kamer heel wat uit te leggen.

Hoe vaak moet de Europese Commissie ontkennen dat de Europese normen en waarden  ter discussie staan in de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten? Europees hoofdonderhandelaar Ignacio Bercero moest het in de Tweede Kamer afgelopen week andermaal uitleggen.

Thieme enige kamerlid dat bezorgd is over de boeren en handelsoverleg

Bercero hoorde geduldig de vragen van de Nederlandse parlementariërs aan. Hij nam ruim de tijd voor de antwoorden. Maar aan het eind van een uurtje vraag- en antwoord had hij in elk geval de Partij voor de Dieren niet overtuigd. Fractievoorzitter Marianne Thieme is sceptisch – om het voorzichtig te zeggen – over het internationale handelsakkoord. Opvallend genoeg was zij van alle aanwezige Kamerleden de enige die zich zorgen leek te maken over de positie van de boeren.

‘Niet bang zijn voor dierenwelzijn bij TTIP-onderhandelingen’

Bercero had uitgelegd dat in de TTIP-onderhandelingen geen concessie gedaan zal worden op het terrein van de dierenwelzijnsstandaarden in de Europese Unie. Hij voegde daaraan toe, dat de Europese Unie die standaarden niet kon opleggen aan de VS.  Maar, zo zei hij, de Europese Unie zou natuurlijk wel haar best doen om  de VS mee te krijgen op het dierenwelzijnsniveau.

“Maar dan krijgen onze boeren te maken met producten waartegen ze niet kunnen concurreren”, constateerde Thieme.

Bercero zei dat de Europese Unie in elk geval erkenning wil voor de Europese dierenwelzijnsregels. “En we zoeken meer samenwerking met de VS op het gebied van dierenwelzijn.”

Slechts zes partijen geïnteresseerd in overleg over TTIP en handel

Twee weken geleden had Carla Dik-Faber namens de ChristenUnie nog bepleit om landbouw geheel buiten de TTIP-onderhandelingen te houden, omdat de gevolgen voor de agrarische sector te bedreigend zijn. Maar bij het informele gesprek met Bercero was haar partij niet aanwezig. Van de zestien fracties die het parlement telt, waren er welgeteld zes vertegenwoordigd:  VVD, PvdA, SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

EU-onderhandelaar Bercero moest veel uitleggen in Kamer

Bercero liet er na afloop geen twijfel over bestaan dat een akkoord zonder de landbouw wat hem betreft een onbegaanbare weg is: “Het is ondenkbaar een handelsakkoord met de VS te sluiten, zonder de landbouw daarin te betrekken”, aldus Bercero.

Bercero moest een hoop zaken ontkennen: nee, we hebben geen afspraken over versoepeling van de normen voor het gebruik van hormoonverstorende stoffen (in bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen); nee, we zullen in de Europese Unie onze voedselveiligheidsstandaarden niet versoepelen;  nee, we zullen geen versoepeling dulden voor de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen;  nee, we willen het parlement niet buitenspel zetten – sterker nog:  zowel de lidstaten als het Europees Parlement zullen een verdrag moeten goedkeuren.

Bercero bleef het geduld bewaren – maar dat is dan ook de belangrijkste eigenschap van een onderhandelaar.

Beheer
WP Admin