AlgemeenOpinie

Symboolpolitiek rond uitbetaling toeslagen

Elk jaar vragen komt eind augustus op de redactie van Boerderij de vraag op of er weer een oproep vanuit LTO komt voor uitstel van het mestuitrijdverbod. We zijn nog niet vaak teleurgesteld. Een tweede item dat bijna elk jaar terugkomt is de uitbetaling van de toeslagen. Elke keer is er wel wat mee en stromen de LTO-persberichten weer binnen.

Dit jaar is er gesteggel over de uitbetalingsdatum. Een vervroegde uitbetaling, vanaf 15 oktober, was door de EU mogelijk gemaakt. De toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma zegde dat ook toe te gaan doen. Die belofte is niet waargemaakt omdat, jawel, er weer een nieuw uitbetalingssysteem is. Jammer dan, dan maar een paar weken langer op het geld wachten. Geen probleem, de standaard uitbetaling was immers toch al rond 1 december.

Sneller geld verdienen met efficiëntieverbetering

Jazeker, een bedrag tussen €20.000 en €40.000 aan toeslagen is substantieel geld. Maar wat is het probleem van betaling op 1 december, op 15 januari of op 15 oktober? Zet het eens tegen 3 procent rente. Velen pochen noch goedkoper te lenen. €30.000, 6 weken eerder of 6 weken later op je rekening? Dat is rond de €100 aan rentevoordeel of -nadeel. En dat op een jaaromzet van €0,5 miljoen of meer? Er is sneller wat te verdienen door producten gerichter in te kopen of beter te verkopen, of door efficiëntieverbetering in het bedrijf. €100? Het sop is de kool niet waard. Symboolpolitiek.

Slechte liquiditeitsplanning

Onderliggende probleem is natuurlijk een slechte liquiditeitsplanning door een groot aantal ondernemers. Roodstand op de bank voorkom je door buffers aan te leggen. Het is immers niet de eerste keer dat er iets slechter uitvalt dan geraamd.

Beheer
WP Admin