AlgemeenOpinie

Rotregels en een handige boer

Er komen meer kleine boeren. Dat blijkt uit de cijfers van het statistiekbureau CBS. Hoe is dat mogelijk in een tijd van schaalvergroting en zorgen over megastallen, zo vraag ik me af.

CBS geeft ook oorzaken aan. Vermoedelijk zijn er met de afschaffing van de melkquotering weer bedrijven begonnen te melken. Prima, als het een jonge boer is die nu kansen ruikt. Een andere reden is het opsplitsen van bedrijven in verband met de derogatie.

Akkerbouw en melkveehouderij

Dat laatste zou zo maar kunnen. We hebben bij ons Alfred Scholten in Winterswijk Woold. En natuurlijk ook zijn vrouw, Lianne Oonk, partner in de maatschap. Zij stichtten een akkerbouwbedrijf naast hun melkveehouderij.

Alleen op papier

Wat is daar zo handig aan, zult u zich afvragen. Welnu, Scholten-Oonk willen helemaal geen aparte akkerbouwtak, maar doen het vanwege de regelgeving. Het akkerbouwbedrijf bestaat dan ook alleen maar op papier. Want akkerbouw hadden ze al.

Oplossing derogatieprobleem

Alfred Scholten kan daardoor wel zijn derogatieprobleem oplossen. Omdat mest van het ene bedrijf naar het andere gaat is het boer-boertransport en hoeft hij niet te bemonsteren. Hij kan schuiven met zijn bouwplan. Zo bracht hij snel 10 hectare mais onder bij het akkerbouwdeel, zodat hij het maximale uit de derogatie kon halen.

In de statistiek twee kleinere bedrijven

Hij moest er wel wat voor doen. Een tweede DR-nummer voor het akkerbouwbedrijf. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook fiscaal gezien werden het twee bedrijven. En in de statistieken twee kleinere bedrijven.

En dat alles om die rotregels. Wat een gedoe. Op het bedrijf gebeurt hetzelfde. Alleen door er twee bedrijven van te maken kan hij maximaal van de regeltjes profiteren.

Boosheid of bewondering

Bij mij strijden boosheid en bewondering om voorrang. Boosheid op de regering, die de regelingen ongecontroleerd over ons uitstort. Ambtelijke chaos, die veel tijd en geld kost. Bij de overheid en op de boerderij. Ook nog regels die niet waterdicht zijn.

Bewondering voor maatschap Scholten-Oonk, die voldoende pit en ondernemingsgeest heeft om er wat van te maken. Dat is beter dan bij de pakken neerzitten en klagen.

Voorbeeld voor anderen

Bewondering wint het. Deze jonge boeren zijn qua ondernemingsgeest een voorbeeld voor anderen.

Beheer
WP Admin