Redactieblog

2020 x bekeken 2 reacties

Papegaaienomgeving doorbreken met kennis

Al twee maanden heb ik eraan kunnen wennen: 60 jaar. Het overkomt je en zoals Toon Hermans al eens zei: als je de tijd voelt, dan weegt die zwaar. Nou, dat is bij mij niet het geval; de tijd vliegt.

Ik heb mezelf ook wel afgevraagd of ik door moet gaan met het schrijven van columns. Het is leuk werk en als lezer moet u beseffen dat ik nimmer de pretentie heb om de waarheid te schrijven, maar slechts een waarheid. Altijd kies ik de benadering dat de keus is aan een ieder om een eigen afweging te maken.

Papegaaienomgeving

Te vaak verkeer ik in een papegaaienomgeving, waar de een de ander napraat. En dat wil ik graag helpen te doorbreken, door licht te prikkelen, te opiniëren om te zorgen dat er tussen de oren meer bagage komt. Alleen door meer te weten, goed te analyseren en argumenten te wegen, kun je tot goede opvattingen komen.

Kennis bijbrengen, relativeren en nuanceren

Bijdragen tot verrijking van informatie en kennis, dat is ook mijn werk bij het Nordwin-college. Nimmer zal ik voor iemand bepalen wat goed of fout is. Dat geldt ook zeker voor bedrijfsstielen. Kennis bijbrengen, relativeren en nuanceren. Maar wel ergens voor staan: voor rationele benadering, voor continuïteit met focus. Duurzaamheidsaspecten in de volledige breedte onder ogen willen zien, als het gaat over milieu-impact, over maatschappelijke acceptatie, maar ook efficiëntie van productie, exploitatierendement en kwaliteit van arbeidsomgeving en continuïteit.

Veranderingen koesteren

Ik heb de buik vol van die evangelisten die vrijdagmiddag drie uur de laptop dicht knijpen en dan ook nog anderen willen voorhouden dat de huidige ontwikkelingen in de sector niet duurzaam zijn. De blijvers in de sector zijn duurzaam, anders zijn het geen blijvers. Niets blijft bij het oude, veranderingen moet je koesteren.

De geest scherpen

De ontwikkelingen op de boerderij, in het onderwijs en in het Wetterskip zijn van dien aard dat ik deze veranderingen vanuit mijn continuïteitsopvatting, met het schrijven hierover, kan voorzien van een opvatting die de geest kan scherpen. Niks meer, niks minder, ook met 60+.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Jan wees niet bevreesd. Na je 60 ste verjaardag ben je nog steeds niet te oud om te leren, ookal gaat studeren minder makkelijk dan toen je 20 jaar was. Blijf schrijven zodat ik als 60+ nog het nodige van je kijk op de wereld kan leren.

  • Broer

    Jan, gefeliciteerd en ga vooral door.

Of registreer je om te kunnen reageren.