AlgemeenOpinie

Obsessie voor veiligheid voedsel

De regels voor het gebruik van dierlijke mest bij vollegrondsgroenten worden aangescherpt. GlobalGap, het internationale kwaliteits- en veiligheidssysteem dat mede aangestuurd wordt door de retail, wil dat er minimaal een half jaar verstrijkt tussen het moment van toedienen en oogsten.

Anders zou er kans zijn op besmetting met ziekteverwekkende micro-organismen.

Doorschieten

De maatregel vloeit voort uit het streven om in de winkel hapklaar voedsel te presenteren met nul risico voor de consument. Een mooi streven uiteraard. En we zijn met z’n allen al een heel eind op weg. Maar hier lijkt dit streven door te schieten. In de eerste plaats is het voor veel telers niet praktisch. Een teeltronde duurt minder dan een half jaar en in de winter mest uitrijden mag niet uit oogpunt van milieu.

Mest wordt omgezet tot eten

Er is ook een meer principiële kant. Op het land, in de grond, gebeurt een wonder. Vieze mest wordt daar omgezet in lekker en gezond eten. Het is het oerfundament van grondgebonden landbouw. Vanuit een obsessie voor voedselveiligheid lijken de supermarkten dit uit het oog te verliezen. Wie deze lijn doortrekt, komt bij overdekte substraatteelt uit.

Biologische landbouw heeft dierlijke mest nodig

De ironie wil dat deze aanscherping juist de biologische telers treft. En dat is nou juist die vorm van landbouw die niet los wil zingen van grond en de natuurlijke kringloop in ere wil houden. Daarvoor is dierlijke mest juist nodig. Alles eerst composteren dan maar? Dat zou een tussenoplossing zijn, maar wel een duurdere. Het mag duidelijk zijn waar die meerkosten terecht horen te komen.

Beheer
WP Admin