2262 x bekeken 11 reacties

Nederlandse boer moet talen leren en op reis

Chaja Heyning
Er is internationaal waardering voor de Nederlandse boeren. Zij kunnen een grotere rol spelen in het voeden van metropolen in andere delen van de wereld. Zo kunnen zij ontsnappen aan de steeds slechter wordende thuismarkt.

Onlangs week bezocht Koning Willem-Alexander internetgigant Alibaba. Jack Ma, CEO van Alibaba, was lovend over Nederland: "U heeft mooie producten en vooral producten die Chinezen waarderen". Deze topman wist feilloos wat de positie is van Nederland in de agrofoodsector. Met Ma zijn er veel Chinezen die Nederland vooral prijzen om de kennis over landbouw en voedselproductie.

Ook in andere delen van de wereld kijken mensen naar Nederland: hier wordt de kennis ontwikkeld die nodig is voor de productie, verwerking en distributie van voedsel. Bestuurders van steden als Beijing, Tokio, Lagos en New York zien steeds vaker knelpunten ontstaan in productie en logistiek van voedsel. Ze erkennen dat voedselvoorziening een vitale functie van de stad is en veel onrust onder de bevolking kan wegnemen.

Grenzen verleggen

Dit zet boeren in Nederland in een gunstig daglicht. In Nederland staan veel boeren klem; het is tijd om de blik te verruimen en grenzen te verleggen. Eind oktober kwamen 30 stedenbouwkundigen, planologen en architecten uit de hele wereld in het kader van het ISOCARP congres in Wageningen bij elkaar om na te denken over voedselvoorziening van steden. Onder leiding van hoogleraren en docenten van Wageningen Universiteit werkten ze twee dagen aan oplossingen voor problemen in metropolen: van de traditionele boer tot het moderne agropark.

Kansen voor boeren

Conclusies van de deelnemers waren dat er juist voor boeren grote kansen liggen, zowel in ontwikkelde landen als in landen die zich volop ontwikkelen. In de westerse steden waarderen burgers en bezoekers lokaal geproduceerd voedsel. Ze willen weten waar het vandaan komt en hebben er geld voor over. Restaurants willen steeds vaker hun eigen voedsel verbouwen. Hiervoor zijn boeren nodig. Op het zuidelijk halfrond is de stadsbewoner voor zijn dagelijkse portie vitaminen in hoge mate afhankelijk van lokaal geproduceerd en betaalbaar voedsel.

Webwinkel in China

Nog grotere kansen liggen rondom de steden. Van oudsher wordt daar het voedsel geproduceerd. Als boeren het contact gaan zoeken met de stedeling, stijgt de waardering voor diens voedsel. Bewoners van steden willen vaker hun voedsel rechtstreeks van de boer kopen. De boer kan zodoende meer geld verdienen. Slimme logistieke diensten spelen hier al op in. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook in China. Niet voor niets opent Albert Heijn een webwinkel in China. Andere landen zullen niet achterblijven.

Boeren kunnen ook inspelen op de wereldwijde populariteit. Kennis van boeren is veel gevraagd en hoog gewaardeerd. Dit betekent wel dat boeren hun scope moeten verbreden, talen leren en op reis moeten. Jonge boeren van de NAJK zijn onlangs al in China geweest. Een tegenbezoek volgt binnenkort.

Nederland als metropool

Hierbij is het goed te beseffen hoe veel buitenlanders naar Nederland kijken: ze zien ons land als een metropool waar 17 mln mensen wonen; dichtbevolkt, verspreid over (in hun ogen) kleine steden, omringd door groen, water en veel landbouw. Wij beschikken over een uitgekiende logistiek, waardoor veel import en export plaatsvindt. Met onze lucht- en zeehavens hebben we ons ontwikkeld tot de tweede exporteur agrofood in de wereld.

Dilemma

Vanuit dit perspectief kunnen boeren in Nederland ontsnappen aan het dilemma waarin ze terecht zijn gekomen: produceren voor een markt die steeds slechter wordt. Zelf het heft in handen nemen met alle moderne middelen die hen ten dienste staan, ondernemerschap tonen en inspelen op de waardering die groeit voor de kennis van de boer.

Chaja Heyning is internationaal consultant ruimtelijke ontwikkeling, Arnoud Leerling is programmamanager van Regio FoodValley. Beiden werkten mee aan de conferentie in Wageningen, ze schreven dit artikel op persoonlijk titel.

Laatste reacties

 • vink

  Bla bla bla, oeverloos gezwam.

 • Schoenmakers

  alles is eigenlijk in nederland aanwezig om succesvol boer te zijn, alleen de bestuurders maken alles kapot met hun regeldrift, het lijkt wel dat ze jaloers zijn op het succes van de agrosector

 • farmerbn

  Doe een boer een pak aan en leer ze praten zoals deze heren hierboven. Daar gaan we de wereld mee redden.

 • ...............

  Nergens praten ze over de grens alleen de Nederlandse boer moet de talen gaan leren.

 • agro1

  kansloos bij de huidige enorme voedselbergen. meerdere talen beheersen is in deze steeds kleiner wordende wereld altijd nuttig. heeft niks met boeren (zowel de mens als het beroep) te maken.

 • erardus1

  We zijn goed genoeg om het land uit te worden gejaagd door onze medelanders?

 • Peltjes

  Die snappen niks van de passie van een boer.

 • agratax(1)

  @Peltjes. Ik ben het eens met je opmerking, als je bedoelt dat een boer naast passie voor zijn vak, ook binding heeft met het land van zijn voorouders waar hij op woont en werkt. Als een boer alleen produceert voor het geld al dan niet met passie heeft de schrijver van het artikel gelijk, vertek naar het land waar je euro het meeste rendement oplevert.

 • Timpie

  deze blog komt een beetje te laat. De meeste boeren die geen grensfobie hebben zijn al uit Nederland vertrokken volgen mij, kijk maar eens naar Amerika, Canada, Denemarken, Duitsland, Nieuw Zeeland enz. enz.

 • Jan-Zonderland

  Buurmans gras is altijd groener.
  Alsof het zo makkelijk is om te vertrekken uit Nederland naar waar dan ook in de wereld omdat het daar zoveel beter is/zou zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
  Aldus een ervaringsdeskundige ;)

 • pinkeltje

  Alsof er iets nieuws onder de zon is? Boeren worden op allerlei manier door wie dan ook ontzettend gewaardeerd. Tot het op betalen aan komt. Dan gelden de wetten van vraag en aanbod. Vooral die laatste regel van het artikel, daar herken je de rapporten schrijver aan. En vervolgens gaan we over tot de orde van de dag.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.