AlgemeenOpinie

Kolencentrales en nertenshouderijen dicht

GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben bedacht dat de Nederlandse kolencentrales in 2025 dicht moeten. Volgens maar liefst 64 professoren is sluiting van de kolencentrales noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Zij willen die sluiting al in 2020.

Ik wil mij niet uitlaten over de zin van de sluiting van de onze kolencentrales. Maar het is natuurlijk wel heel vreemd dat de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven binnen vijf of tien jaar dicht zou moeten.

Talloze juridische procedures

Begin deze eeuw ontdekte de overheid dat wij minder afhankelijk moesten zijn van gas uit politiek instabiele regio’s en van de import van dure elektriciteit. Dus moesten er nieuwe centrales komen. De bouw van deze Eemshavencentrale, die enkele miljarden aan investeringen vergde, is in 2008 begonnen en in 2015 is de centrale officieel in gebruik genomen. Al die tijd zijn er ook talloze juridische procedures gevoerd, onder meer tegen de verleende Natuurbeschermingswetvergunning.

Bouwers wisten al lang van omstreden kolencentrales

Uiteindelijk is dat allemaal achter de rug. Maar als de politici en de hoogleraren hun zin krijgen, kan Essent nu alvast beginnen met de zaak af te schrijven. Hoezo, onbetrouwbare overheid? Gelukkig hoeft de Staat bij een verbod van kolencentrales geen schadevergoeding te betalen, als er maar een overgangstermijn is. Immers: de bouwers van de kolencentrale wisten al heel lang dat dit omstreden was. Zij konden er dus rekening mee houden dat de centrale al snel weer zou worden gesloten.

Ook voor de nerstenhouderij is het afgelopen

De nertsenhouders weten dit intussen ook, na de uitspraak van het Hof te Den Haag in een procedure tegen de wet die het houden van nertsen gaat verbieden. Ze hebben nog ruim tien jaar om nertsen te houden. Dan is het afgelopen. Dat is geen onterechte aantasting van eigendom, vindt de rechter. Dus het minimale flankerende beleid (herinvesteringsvrijstelling, sloopsubsidie, pensioenondersteuning) moet voldoende zijn. En de nertsenhouders kunnen ook nog de hele periode andere bezigheden zoeken. Er is dus geen schade, aldus de rechter.

Steun van RWE/Essent voor nertsenhouders?

De Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren heeft al aangekondigd naar de Hoge Raad en het Europese Hof te stappen. Dat lijkt mij terecht. Misschien kunnen ze steun krijgen van RWE/Essent. Of zouden die denken: kom maar op met je sluiting, dan zullen we nog wel eens zien?

Beheer
WP Admin