Redactieblog

5972 x bekeken 32 reacties

Boos op Nieuwe Oogst

Bij ons is Nieuwe Oogst van zaterdag 21 november voortijdig in de prullenbak beland. De ergernis over een interview met Jaap Korteweg van de vegetarische slagerij was te groot.

"Deze pure reclame voor de families Thieme, Hertzenberg (Radar) en Koffeman (Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren) wil ik niet lezen in ons eigen blad", zei Hanna, toen ze de krant in de prullenbak mikte. Hans en ik hadden het al gelezen en dus zijn we niet verder gekomen dan pagina 5.

Veroordeling van bio-industrie

Want het interview van Arno de Snoo van Nieuwe Oogst met de vegetarische slager was één stuk reclame voor de prut waar Korteweg vleesvervangers van probeert te maken. Dat is nog tot daaraan toe, maar het was ook één grote veroordeling van de bio-industrie.

Geen kritische vragen

Geen enkele kritische vraag werd gesteld aan Korteweg. Waarom hij het woord slager gebruikt, terwijl de Dikke van Dale aangeeft dat dit iemand is die het slachten van dieren als beroep heeft. Waarom hij meelift op de goodwill van de smaak van vlees, dat hij tegelijk hartgrondig veroordeelt. Hoe hij aan zijn constatering komt dat niemand blij is met de bio-industrie, terwijl de consument het product graag en in grote hoeveelheden koopt.

Vegetarische producten promoten

Korteweg zegt dat hij met gemak de €2,5 miljoen bij elkaar kreeg voor zijn nieuwe vegetarische fabriek. Hij vertelt er niet bij dat dit geld via een actie van Natuur en Milieu binnen kwam. En interviewer Arno vroeg er niet naar.

Nee, hij vroeg helemaal niets. Nou ja, wat theekransjesvragen. En die gaven Jaap Korteweg de kans om zijn vegetarische producten te promoten en tegelijk de gangbare vleesproductie de grond in te boren.

Geen keukentafelgekeuvel

Mag Korteweg dan geen interview krijgen in Nieuwe Oogst? Natuurlijk wel. Maar dan wel door een deskundige kritische journalist, die ook de vragen stelt die de leden van LTO graag beantwoord zien. En geen keukentafelgekeuvel met een man uit een groepje van lieden die via de Partij voor de Dieren de boeren in de vleessector de nek wil omdraaien.

Kritiekloos en oppervlakkig

Dat Nieuwe Oogst daarvoor een platform biedt, is beschamend. Zelden heb ik een zo kritiekloos en oppervlakkige veroordeling van onze eigen mensen door onze eigen mensen gelezen. Om in Sinterklaastermen te spreken: Arno de Snoo verdient 5 december de roe.

Laatste reacties

 • tinus888

  laatste dag vandaag om je contributie voor volgend jaar op te zeggen

 • alco1

  En van waaruit is "Nieuwe Oogst" ontstaan?

 • koeboertje

  Juist goed om kennis te nemen van de concurentie ,als je alleen maar artikelen over je eigen sector wilt lezen , steek je je kop in het zand

 • alco1

  Koeboertje. Dat moest de concurrentie maar eens doen.
  Daar kom je echt niet binnen, zelfs niet in je eigen (neutrale) krant met je eigen verhaal.

 • Bennie Stevelink

  Hoeveel mensen in de stad lezen Nieuwe Oogst? Het zal dus weinig reclame opleveren.
  De kritiek van Vergaderboer is eigenlijk dezelfde als die ik hier op de site wel eens lees. Sommige reageerders vinden dat de redactie geen reacties van dier- en milieuactivisten toe moet laten. Die zouden geweerd moeten worden. Ik ben het daar nooit mee eens geweest en ben het dus ook met Vergaderboer niet eens.
  Hoe oneens je het ook bent met Jaap Korteweg, het is wel informatie die raakt aan ons belang. Dus zinvol om daar kennis van te nemen.

 • koeboertje

  zo is het ,Mozes

 • koeboertje

  Alco het gaat erom dat jezelf in de gaten hebt waar de bedreigingen vandaan komen ,en als je dat niet wilt lezen heb je dus gewoon oogkleppen op !

 • alco1

  @Mozes zegt het zelf: Hoeveel mensen in de stad lezen Nieuwe Oogst? Daar hoeft ook niet geïnfiltreerd te worden, dat doe je bij de 'vijand' en dat zijn wij.
  Ook kan ik er wel inkomen dat wij moeten weten wat er leeft! Echter heeft het geen nut als je je eigen verhaal niet kwijt kunt en een belangenbehartiger hebt als het LTO die alleen maar kan reageren door te zeggen niet te gaan reageren om het onderwerp niet 'te groot' te maken en dus alles maar op zijn beloop laat en later alleen maar zegt dat de consument (klant) koning is.

 • Bennie Stevelink

  @alco, iedere keer dat er in de plaatselijke krant (Twensche Courant Tubantia) wat te doen is over de landbouw reageer ik op het forum. Vaak alleen maar om nuances aan te brengen of om achterliggende complexiteit duidelijk te maken. Als vele boeren over heel Nederland dat doen is dat veel effectiever dan een officiële verklaring van LTO.

 • alco1

  Mijn naam prijkt ook heel vaak op "Uw Mening" in de stentor. Alles wordt altijd overgenomen, behalve landbouw zaken, daar wordt nog wel eens geschrapt of helemaal achterwege gelaten. Daarbij denk ik toch vaak. Is dat mijn taak? In plaats van een officiële rectificatie van het LTO.

 • agratax(1)

  @alco1. Of het jouw taak is artikelen in de pers te corrigeren of de taak van de officiele ook door jouw betaalde communicatie deskundigen is voor mij geen vraag. ik zou zeggen;"Hoe meer mensen regaren op misleidende artikelen hoe beter". Maar de hiervoor in het leven geroepen instanties moeten zich niet van commentaar onthouden. LTO is geen organisatie die via commentaar op artikelen zijn ongenoegen uit. Zij houden van lobby diensten, om als er weer eens een positieve uitslag uit Brussel komt, dit breed in de pers uit te meten "Als hun Succes". Ik erger me doorgaans ook aan de berichtgeving van de PvdD en Korteweg, de verhalen zijn doorgaans half bakken of te tendensieus om te lezen.

 • veldzicht

  Als Jaap Korteweg in nieuwe oogst reclame kan maken voor z,n eigen smerige rommel waarom kunnen boeren of andere deskundigen dan geen interview geven in een andere landelijke krant of tijdschrift,ik kan mij niet voorstellen dat er niet een media is die ook wel eens een ander geluid wil laten horen dan dat geschreeuw van die dier en milieu activisten. hier op deze boerderij site staan ook vaak stukjes dat ik denk jammer dat ze niet in een landelijke krant staan.

 • koeboertje

  Het is verspilde energie om ons verhaal c.q.reacties aan de fanatieke antielandbouw organisatie s te richten zij nemen ons verhaal toch niet aan .
  Het lijkt me veel efficienter om ons verhaal aan de rest van nederland te vertellen ,deze groep is vele malen groter .
  Ook denk ik dat het geloofwaardiger is als een persoon zelf zijn verhaal vertelt dan dat een grote organisatie als lto dit doet .
  Als ik zie wat en hoe snel je met b.v . facebook positieve verhalen en foto s kunt comuniceren dan is er hiermee nog een hele grote comunicatieslag te maken als iedereen hier wat mee aan de gang gaat .
  Mediatraining zou een verplicht vak in de agrarische opleiding moeten zijn

 • alco1

  En als je dan die reclame leest, begrijp je niet hoe Nieuwe Oogst dat toelaat. Of er moet voor betaald zijn?
  Als je hier op dit forum reclame maakt wordt je direct geweerd.
  Ik memoreer hier naar @Minasblunders die het stortingsbanknummer van V-Focus doorgaf, voor onderzoek naar de mineraal stromen en hiervoor geschorst werd.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ik geloof niet dat @minasblunders direct geschorst is maar eerst gewaarschuwd is. Maar @minasblunders, eigenwijs als hij is, ging gewoon door. Toen kreeg hij een schorsing.

 • cornelis 22

  Ik ga nu opzeggen.

 • alco1

  Zal. Echter eigenwijs als ZIJ is.

 • fietskip

  Ik hoef echt geen kennis van korteweg zijn mening te lezen hoor. Die is namelijk al jaren dezelfde net als die van al die andere dierenvrienden.
  Dat er activisten reageren heb ik geen probleem mee. Het is alleen jammer dat veel mensen niet in de gaten hebben dat ze alleen uit zijn op heftige reacties om zo bij de gewone burger onze argumenten onderuit te halen. Als we hun reacties kort beargumenteren kan iedereen zien hoe hypocriet ze zijn

 • hylkema.l

  Jaap Korteweg is vast ook GMOsoja nodig voor als zijn surogaat kunst. Is zijn consument daar nu blij mee?
  Verder is het natuurlijk zo dat het plaatsen van het artikel in Nieuwe Oogst niet inhoud dat LTO daar achter staat of gelukkig mee is.
  En het was natuurlijk maar in suterich artikel.

 • alco1

  Wat is "suterich"?

 • j.verstraten1

  http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2015/11/Ik-wil-de-bio-industrie-overbodig-maken-2725195W/?cmpid=NLC|boerderij_vandaag|2015-11-30|%20Ik_wil_de_bio-industrie_overbodig_maken

  Nu wil Hanna zeker ook dat je ontslag neemt bij de Boerderij waar ze reclame voor de vegetarische slager maken.

 • sjoerddehoop1


  Jaap Korteweg is een ondernemer die zijn weg zoekt in de nichemarkt. Dat doet hij ook nog eens best aardig.
  In de intensieve veehouderij zijn er op dit moment veel ondernemers die met zeer hoge investeringen geen droog brood verdienen of binnenkort hun bedrijf moeten stoppen met een restschuld.
  Het is alleen maar goed ondernemerschap als je de nichemarkt weet te bedienen en zelf via crowdfunding de basis legt voor financiering. Zo zijn de grote coöperaties ook begonnen.
  Bij de familie Vergaderboer lijkt het er vooral op dat zij jaloers zijn.

 • alco1

  Sjoerd. Een goede vertegenwoordiger van een product mag zijn waar aanprijzen, dat is dood normaal.
  Maar in veel gevallen wordt daarbij de concurrent zwart gemaakt, of zelfs in Korteweg zijn geval misbruik gemaakt van de naam 'slager'.

 • veldzicht

  Om nog maar niet te spreken over de gratis reclame die Mvr. Thieme mag maken via de 2e kamer waar ze bovendien dik voor wordt betaald,bestaat er dan niet zoiets als belangen verstrengeling wat verboden is. Er zijn er genoeg die om minder de kamer uit zijn gezet

 • piethermus1

  @veldzicht... Om iets in een landelijke krant geplaatst te krijgen moet je acceptabel kunnen schrijven, puntig zijn, bij de kern van je verhaal blijven en je doelgroep kennen en er nog een twist in weten te brengen ook. Dat is me al menigmaal gelukt als boer. En dan heb ik het naast een paar ingezonden brieven ook over opiniestukken. Blijkbaar is in het land der blinden eenoog koning. Ik zie geen collega's die me dat nadoen. Trouw 3 maal, NRC 2 maal, Volkskrant, Telegraaf e.d.. Ik wilde schrijven voor de Nederlander met een leuke baan, leuk salaris, en een mening en hen een spiegel voorhouden en gewoon informeren.

 • veldzicht

  @piethermus,Helemaal gelijk ,kan er niets tegen in brengen.
  alleen , al die activisten is het hun beroep en hebben de hele dag de tijd het grote publiek met allerlei onzin te bestoken.,en hoe meer lawaai des te meer sponsors dus beter voor de inkomsten.

 • piethermus1

  Vaak is dat gewoon zo. Het is ook makkelijk schrijven over iets, als je daar je volledig op kunt concentreren. Dat maakt het ook nog eens extra gemeen.
  M.b.t. Jaap Kortweg is het gewoon een slimme marketingstrategie die hij beoefent. Hij zegt dat hij eigenlijk een vleeseter is. Hij bedient een markt die toch al niks van de intensieve veehouderij moet hebben. Ik heb dus niks met of tegen Jaap. Hij heeft een eigen marktsegment gecreëerd, wat er voor die tijd niet was en wat op zich knap is en er een verdienmodel aan gekoppeld. Hij geeft in dat interview ook alleen maar een trend aan waar het deels naar toe gaat. Steeds meer mensen gaan minder vlees eten. Dat houden we toch niet tegen. Niet met ons gegil en gejank. Dat zijn achterhoedegevechten. Die kun je toch nooit winnen.
  Als je die strijd al zou willen winnen, dan kan dat alleen maar door geen enkel gesjoemel met vlees/dierlijk product en dan mag er geen enkel voedselschandaal ontstaan. En de handel in dierlijk product kennende en sommige van onze veehouders, dan gaat dat niet lukken. In die zin zijn wij zelf onze grootste vijand. Dan kan Vergaderboer wel een leuk stukje schrijven, maar dat is voor de bühne van sommige Boerderijlezers leuk, die vooral heel in zichzelf gekeerd zijn. Die zijn net zo gek als die milieufundamentalisten. Dene groep bestaat uit extremisten en de andere ook. Allebei even gek. Extremisten en fundamentalisten zijn altijd gek, van wat voor soort dan ook.

 • landboer

  Alco Mozes ik vermoed dat minasblunders geen boer meer is en ook geen Boerderij meer leest ,heb ergens een reactie van em gelezen waarin hij aangaf dat hij op een pachtbedrijf zat dat voor natuur moest wijken,daar kwam ook zijn enorme frustratie vandaan tegen de overheid en haar regels.

 • veldzicht

  Zouden die vleesvervangers nu echt zo,n grote concurent
  zijn of worden van vlees? het zal de komende jaren wel toenemen maar dan vooral door vegetariërs die toch al geen vlees aten .In mijn eigen kennissenkring en familie ken ik tenminste niemand die onoverkomelijke bezwaren hebben
  tegen vlees en hoef je echt niet aan te komen met die rommel.

 • piethermus1

  Vlees of geen vlees is bij mij geen issue. Wellicht de hoeveelheid iets, want daar ben ook ik (als vleeseter) te mateloos en ben dus te dik. Is vlees beter of slechter dan die andere rommel? Ik weet het niet en dat doet er niet toe. Een ding is wel zo. Ik vraag altijd bij vlees aan mensen; 'Definieer de smaak van Vlees?' En dan stel ik die vraag nogmaals als ze die toevoegingen weg zouden laten zoals zout, en kruiden die plantaardig zijn. Dan blijft over de bite de textuur, de structuur van vlees. En dat ziet Jaap Korteweg slim. Van die bite is uniek. Er is dus wel deglijk een extra markt voor mensen die twijfelen en dus met vlees willen minderen. Ik heb die rommel van Jaap ook wel eens op en ik moet toegeven dat het me gewoon meeviel, niks tegenviel. Ik ben een boer dus ondernemer en heb dus te weten wat er in de wereld te koop is aan voedsel en wat er te eten is en heb dus op de hoogte te blijven van ook producten die niet de mijne zijn. Aan mij is het spreekwoord; 'Wat ene boer niet kent, eet hij niet.' niet besteed. Ik eet alles en probeer alles. Ik denk ook buiten mijn kaders en dat vind niet iedereen leuk.

 • minasblunders1

  Landboer: mispoes, maar je schrijft in ieder geval nog "ik vermoed".

  Mozes: mispoes!! Maar jij weet natuurlijk weer met de grootste stelligheid hoe het zit allemaal.

 • piethermus1

  http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=238975#.VmwUob8WnQW

  En zo is het! Patrick Bramer heeft gelijk.

  Nou ben ik benieuwd of de persoon die onder het pseudoniem vergaderboer schuil gaat een rechte rug heeft en zich fatsoenlijk kan en wil verdedigen.(En zijn/haar eigen domheid erkent. Fouten erkennen is niet erg. Daar leer je juist van. Essentieel voor ons als boer.)

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.