AlgemeenOpinie

Vleesvervangers met sponsorgeld

Jaap Korteweg, u weet wel, de man van Marianne Thieme, heeft een vegetarische slagerij.

Daar worden producten gemaakt, die ten onrechte de naam vlees krijgen. Het is geen vlees. Korteweg lift gratis mee op de lekkere smaak van vlees.

Smakeloos, hinderlijk en duur

Dat lukt nog niet zo goed. De smaak – ik spreekt uit ervaring – benadert die van vlees bij lange na niet. De groenteresten, die in je mond overblijven , zijn smakeloos en hinderlijk. Bovendien is het product veel duurder dan vlees.

Fabriek vegetarisch vlees

Dat wil Korteweg veranderen. Hij wil een fabriek bouwen in Breda. De hal is gekocht, maar moet nog ingericht worden. Daar is minimaal anderhalf miljoen euro voor nodig.

Goed plan en onderpand

Wat doet een rechtgeaarde ondernemer dan? Die stapt naar de bank met een goed plan en kan op het ogenblik voor een lage rente geld lenen. Als je een goed plan en onderpand hebt, is 3 procent haalbaar.

Kennelijk heeft Korteweg geen goed plan en samen met het riante inkomen van zijn vrouw Marianne ook geen vertrouwen bij de bank gewekt. Wat de werkelijkheid ook is, Korteweg bewandelt een andere weg.

[([002_rb-image-2704437.jpeg]:inzetgroot)]

Jaap Korteweg Foto: Roel Dijkstra

Stichting Natuur en Milieu helpt

Hij roept de hulp in van de Stichting Natuur en Milieu. Deze gesubsidieerde club helpt Korteweg bij de uitgifte van obligaties. Met een rente van 5 procent. Zonder zekerheden. In twee weken is bij de achterban 1 miljoen obligaties geplaatst. Natuur en Milieu zet zich belangeloos in en dus wordt het vegetarische vlees gesponsord. Met het oogmerk de kosten omlaag te brengen, want anders sterft De Vegetarische Slager op den duur een stille dood.

De Vegetarische Slager is een luchtbel

De hele actie is een opsteker voor de vleessector. De Vegetarische Slager kan kennelijk op eigen kracht niet concurreren. Niet wat betreft smaak en ook niet op prijs. De relaties van Marianne Thieme zijn nodig om een offensief te ontwikkelen.

Conclusie: Het is niet meer dan een luchtbel, gebaseerd op het tijdelijke succes van Thieme. Die verdwijnt straks wel een keer en daarna ook De Vegetarische Slager. Ons lekker stukje vlees, onder uitstekende omstandigheden geproduceerd, zal zegevieren.

Verwacht ik. Hoop ik.

Beheer
WP Admin