Commentaar

1727 x bekeken

Vleeskeuring weer terug bij af

Op 1 januari 2006 traden keuringsambtenaren voor rood vlees in dienst van de private Kwaliteitskeuring Dierlijke sector. Dit leverde het bedrijfsleven een enorme kostenbesparing op.

In de jaren daarvoor waren de keuringskosten hand over hand toegenomen. Privatisering van de keuring zou de sector een besparing van 40 procent opleveren. Dat betekende een kostenvermindering van 15 tot 20 miljoen euro per jaar. De overheid profiteerde mee en liet het bedrijfsleven €18 miljoen meebetalen aan de reorganisatie van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV).

Vleesfraude

Inmiddels is de politieke wind gedraaid. Na een aantal vleesfraudes - zoals verkoop van paardenvlees als rundvlees - willen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorzien van scherpere tanden, waarmee misstanden snel en hard worden aangepakt. Er komt geen extra geld, maar mensen en middelen worden anders ingezet.

Overheid verantwoordelijk

Onderdeel hiervan is dat de vleeskeuring weer in handen komt van de overheid. Daarmee zijn de vleeskeurders weer ambtenaar en zijn vleeskeuring en bedrijfsleven terug bij af. De praktijk moet uitwijzen of het aantal vleesfraudes daadwerkelijk wordt teruggedrongen.

Het verleden leert dat veehouders en slachterijen moeten rekenen op stijgende kosten. Bovendien worden ze weer meer afhankelijk van de Haagse bezuinigingsdrift. Slachterijen zullen weer moeten wennen aan de ambtelijke werkwijze, waarbij beschikbaarheid van een keurmeester soms te wensen overliet.

Of registreer je om te kunnen reageren.