AlgemeenOpinie

Sieta aan de zijlijn

Sieta van Keimpema, de activistische voorzitter van Dutch Dairymen Board (DDB), is boos. Ze werd, evenals melkveehoudersvakbond NMV, niet uitgenodigd door staatssecretaris Sharon Dijksma om te praten over de verdeling van de €30 miljoen.

Dat was de varkenshoudersbond NVV wel. Voorzitter Ingrid Jansen zat met LTO aan de onderhandelingstafel met Dijksma. Met een uitstekend resultaat. Er gaat €10 miljoen naar het project Vitale Varkenshouderij plus €10 miljoen naar mestverwerking. Beide van groot belang voor de varkenshouders. Voor de Duurzame Zuivelketen komt ook €10 miljoen beschikbaar.

NVV vecht meer met de mond

“Een bittere pil voor Sieta”, zegt Hanna. “Ingrid Jansen koos de weg van overleg. Haar vakbond vecht meer met de mond dan met actievoeren. Gevolg: een prima resultaat. Sieta en haar actievoerende Europese vrienden kunnen daar een puntje aan zuigen. Zij staan aan de zijlijn.”

“Je kunt ook zeggen dat Sieta met actievoeren in Brussel het geld heeft losgepeuterd en dat LTO en NVV daar nu mooi weer mee spelen”, reageert Hans.

Beter meepraten over verdeling geld

“Je kunt beter meepraten hoe het geld moet worden verdeeld, dan op straat staan te roepen dat er crisis is en geld moet komen. Ingrid Jansen heeft er het maximale uitgesleept”, sneert Hanna.

Overlegmodel of actiemodel?

Belangrijkste vraag is hoe organisaties zich moeten opstellen. Wat is beter: het overlegmodel of het actiemodel? In dit geval heeft het overlegmodel gewonnen. Staatssecretaris Dijksma geeft daar ook  duidelijk de voorkeur aan. Ze heeft bewust de activistische DDB en NMV niet uitgenodigd.

Voorzitter van NMV Harm Wiegersma toont zich daarover teleurgesteld en boos: “We hebben ons beklag gedaan bij het ministerie van Economische Zaken.”

Strijd is gestreden, vooral aan overlegtafel

Daar schiet de achterban van deze organisaties niets mee op. De strijd is gestreden, vooral aan de overlegtafel. Daar plukken de varkenshouders de vruchten van. De afgedraaide plaat van DDB en NMV over hun bonusmalus melksysteem is niet eens op de draaitafel terecht gekomen.

Actievoeren het juiste beleid?

“Het geld gaat nu naar bekende projecten uit het babbelcircuit”, klaagt Sieta.

Zou ze zich wel eens afvragen of hun beleid van actievoeren het juiste is? Misschien moet ze eens praten met Ingrid.

Beheer
WP Admin