AlgemeenOpinie

Schotten weg, fosfaat is fosfaat

Moeten de sectoren over en weer hun mest (fosfaat-/dier-)rechten kunnen uitwisselen? Nee, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma.

Ze ziet er geen oplossing in voor varkenshouders die het moeilijk hebben en verwacht eerder een kostenverhoging voor degenen die willen doorgaan.

Omdat de rechten er voorlopig nog niet zijn, komt de eventuele geldstroom die de handel hierin meebrengt ook te laat op gang.

Schotten sectoren wenselijk?

Ook landbouworganisaties worstelen met de vraag of schotten tussen de sectoren wenselijk zijn of juist niet. In de melkveehouderij zijn stemmen voor uitwisseling, evenals in de varkenshouderij. Maar niemand wil te boek staan als degene die die andere sector het licht in de ogen niet gunt.

Gevoelig onderwerp pluimveehouderij

In de pluimveehouderij ligt dit onderwerp al helemaal gevoelig. Een belangrijke stroming daar wil het liefst van de rechten af. Maar áls die verrekte rechten blijven, en áls de melkveehouderij meepraat over de toekomst van de varkenshouderij, dan willen pluimveehouders erbij zijn.

Maar dat mag weer niet te hardop gezegd worden, want de pluimveehouderij is natuurlijk niet uit op het einde van de varkenshouderij.

Het gaat om individuele ondernemers

Hier zit veel koudwatervrees en vals sentiment bij. Niemand wil de naam hebben dat hij of zij ten koste van iemand anders groeiruimte krijgt.

Maar waar hebben we het over? Een sector is een abstractie, en niet iets om als zodanig te beschermen. Het gaat om de individuele ondernemers, hun belangen en hun plicht om milieuverantwoord te werken. Voor hen zou moeten gelden: fosfaat is fosfaat. Zo is het tenslotte in de bodem, in het voer en op de wereldmarkt ook.

Beheer
WP Admin