AlgemeenOpinie

Ranglijsten

Wij moeten de Wageningse Universiteit feliciteren met de plaats op de wereldranglijst van universiteiten van Times Higher Education. De WUR staat nu op de 47e plaats en is de Universiteit Leiden voorbijgestreefd (67e). Mijn eigen universiteit staat daar niet ver onder, Groningen (74e).

Hoe zo’n ranglijst tot stand komt, blijkt op de site van de organisatie, waar de methodologie uit de doeken wordt gedaan. Dat ziet eruit alsof men niet over een nacht ijs is gegaan. De Nederlandse ranglijst verder: Amsterdam (58), Utrecht (62), Delft (65), Rotterdam (71), Maastricht (88), Nijmegen (125), Twente (149), VU Amsterdam (154), Eindhoven (176). Tilburg staat in de categorie 201-250, niet nader gespecificeerd. Ook altijd nog goed, zou ik zeggen.

Het Petroleum Institute van Abu Dhabi komt in de top 600 niet voor. Toch gaat de Eindhovense hoogleraar scheidingstechnologie, Maaike Kroon, die verkozen werd tot Wetenschapstalent van het Jaar, haar carrière daar voortzetten. Naar verluidt verdient zij daar niet alleen meer, maar mag zij daar ook voor miljoenen aan laboratoria opzetten. Deze week was er enige opschudding over het uit Nederland verdwijnende wetenschappelijke toptalent en werd er gemopperd over het wetenschappelijke klimaat in Nederland, voornamelijk als gevolg van teruglopende geldstromen. En in Abu Dhabi is aan geld geen gebrek.

Het is natuurlijk wel jammer dat niemand uit Abu Dhabi mij heeft gebeld. De Universiteit van Abu Dhabi heeft namelijk ook een rechtenopleiding, dus dat zou best kunnen. Een toptalent ben ik misschien niet, maar agrarisch recht staat daar nog helemaal in de kinderschoenen, vermoed ik.

De vraag die opkomt is: de Nederlandse universiteiten staan nu nog hoog op de lijstjes, maar blijft dat ook zo op de lange termijn? Of gaan we het Nederlandse voetbal achterna? Intussen hou ik wel van allerlei lijstjes. Ik kan uren zitten kijken naar www.alletop10lijstjes.nl. Ik noem er een paar: Top 10 Mannen die beweren met de meeste vrouwen het bed gedeeld te hebben, Top 10 Meest Verschrikkelijke Vrouwen Die Ooit Hebben Geleefd, Top 10 Bijzondere en Vreemde Planten, allemaal erg leerzaam. Maar of je er wat aan hebt?

Beheer
WP Admin