AlgemeenOpinie

Rabo somber over landbouw

Nee, deze keer niet over de zorgen binnenshuis. Daar is wel genoeg over gezegd. Kennelijk is de stemming bij de Rabobank zo triest dat ze ook extreem somber zijn over de landbouw.

De oogst van een paar dagen uit de krant: onder de kop ‘Rabo: de melkprijs blijft laag’ wordt voorspeld dat de melkprijs dit jaar nog laag blijft, ondanks de recente lichte prijsstijging op de zuivelmarkt. Sterker nog, de Rabo denkt dat dit jaar nog een prijscorrectie naar beneden komt.

Tweede helft 2016 verbetering

De melkprijs komt over 2015 gemiddeld uit op 30 cent per kilo. Volgend jaar blijft die laag, omdat eerst de voorraden moeten worden weggewerkt. Pas in de tweede helft van 2016 komt er verbetering. Maak je borst maar nat!

Verslechtering liquiditeit

Dan zijn we er nog niet. Clemens van der Aa, sectormanager veehouderij waarschuwt voor een verdere verslechtering van de liquiditeit. Die is ontstaan na de inhouding van de laatste superheffing. Loonwerkers krijgen daardoor later betaald en dat zorgt daar weer voor problemen.

Negatieve spaarrente

Ook de varkenshouderij komt nog aan de orde. De Rabobank vreest voor dit jaar een prijsdal voor het varken omdat het aanbod groter is dan de vraag. En om degenen die spaargeld hebben ook nog even de put in te praten: ‘Rabo overweegt negatieve spaarrente’. Als je je boerderij verkoopt, moet je geld toegeven aan je bank om je kapitaal te bewaren. Dat is wat anders dan rentenieren.

Extra druk door negatieve berichten

Zo sombert de Rabo door. De uitsmijter was vorige week ‘Boer moet slimmer werken’. Kijk eens naar jezelf, schoot er door mijn hoofd. Hebben ze wel door wat dit betekent aan de keukentafel? Al die negatieve berichten, die ongetwijfeld waar zijn, leggen een extra druk op de boerenfamilies.

Straal het goede uit

Wat moet de Rabo dan? Een beetje vaker en duidelijker positiviteit uitstralen. Een glas kan half vol zijn en half leeg. Bij de Rabo is het glas altijd half leeg. Dat kan anders. Naast het kwade is er ook het goede. Straal dat uit. Dat bevordert het gevoel onder de boeren dat er een toekomst is.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin