AlgemeenOpinie

‘Pacht in polder over de kop gegaan’

De pachtprijzen in de polder zijn over de kop gegaan. Bij de uitgifte van 18 kavels heeft het Rijksvastgoedbedrijf de pachtopbrengsten met maar liefst 69,63% zien stijgen.

Per hectare liggen de pachtprijzen tussen €1.076 en €2.809. De regionorm voor reguliere pacht ligt op €1.174. Het Rijksvastgoedbedrijf meldt ‘tevreden’ te zijn met het resultaat van deze inschrijving. Dat hoeft niet te verbazen.

Overheid als grondeigenaar

Men kan het natuurlijk hebben over de twee petten van de overheid: aan de ene kant – als grondeigenaar – streven naar een zo hoog mogelijk rendement. Mag dat eigenlijk wel? Tja, het is ook ons belastinggeld. En bovendien, op grond van de Wet Markt en Overheid moet de overheid marktconform opereren.

Overheid als wetgever

Maar de overheid is aan de andere kant ook wetgever. En de pachtregeling bevat nog steeds maximum pachtprijzen (voor regulier verpachte grond), die worden opgelegd aan particuliere verpachters. Deze pachtprijzen worden berekend op basis van wat een boer met zijn activiteiten kan verdienen op de grond. Dat is een beetje dubbel, en het hoeft dan ook niet te verbazen dat de politiek daarover vragen stelt.

Bouwplan

Wat mij in de berichtgeving is opgevallen, is dat in de pachtovereenkomsten ook bepalingen worden opgenomen over het door de pachters te hanteren bouwplan. Daarbij gaat het, naar ik begrijp vooral om het laatste pachtjaar, waarin graan geteeld moet worden en het stro op het land moet blijven. Dat, om de voorkomen dat het land het volgende seizoen, voor een nieuwe pachter (die weer 50% meer gaat betalen) minder bruikbaar wordt. Doel: duurzaam grondgebruik.

Niet bemoeien met bedrijfsvoering

Deze bedingen in pachtovereenkomsten lijken mij in strijd met de essentie van pacht: de verpachter geeft de grond in gebruik aan een landbouwer en moet de beheersbeslissingen aan de landbouwer overlaten. De verpachter heeft zich niet te bemoeien met de bedrijfsvoering van de pachter en dergelijke bedingen zouden dan ook als ‘buitensporig’ moeten worden geschrapt.

Een andere optie is om de bedingen te laten staan en daar een lagere prijs tegenover te stellen. Zo gaat het ook met bedingen in overeenkomsten die gericht zijn op natuurbeheer.

Beheer
WP Admin