AlgemeenOpinie

Noorderlingen slecht vertegenwoordigd

Het duurt wel lang met de procedure om te komen tot een LTO-voorzitter. Het zal wel weer het oude liedje zijn van: nemen we een eentje van buiten met een blinkend cv of iemand vanuit de bestuurlijke organisatie, wiens mindere kant al bekend is?

Toch maar even een wetmatigheid: is degene uit eigen gelederen half zo goed als iemand van buiten, dan neme men de eerste.

De nieuwe voorzitter (m/v) krijgt een ondankbare taak, hij gaat een organisatie leiden die lijdt. De werk- en bestuurlijke organisatie is voor de zoveelste keer gereorganiseerd; elke verandering is geen verbetering, deze helemaal niet. Aan de basis moeten vrijwilligers meer doen, er is minder ondersteuning, veel nieuwe mensen zijn aangesteld, die van buiten komen.

Calvinistisch noordelijk bestuursgeluid

En ik begin zowaar het calvinistische noordelijke bestuursgeluid te missen. En dat is misschien nog wel het allerergste. Nimmer heb ik me veel aangetrokken van de door anderen benoemde cultuurverschillen, vaak heb ik ze weggewuifd. Maar ruiterlijk erken ik dat er een flink verschil zit in een noorderling, een westerling, een zuiderling of iemand uit het oosten. Een noorderling zegt waar het op staat, nadat hij er goed over nagedacht heeft. Ja, in de fosfaatdiscussie bij LTO komt dat geluid niet door, omdat er geen noordelijke bestuurder op dit dossier meer is die meedoet.

Ook FrieslandCampina mist noorderling

Hetzelfde doet zich voor bij FrieslandCampina; Sjoerd Galema, Jentje de Boer, Jan Cees Vogelaar: vroegtijdig vertrokken en wat komt er voor in de plaats? Wederom iemand uit het oosten van het land. Qua intellect hoef je er niet aan te twijfelen, maar ze zijn vaak handig volgzaam in plaats van dat ze bestuurlijk positie voorde boeren in durven nemen.

Het is toch van de zotte, dat Friesland geen RvC-lid meer levert bij FrieslandCampina. Het wil mij niet aan dat hier geen capabele Fries voor te vinden is. Er stond er zelfs eentje op het kandidatenlijstje, maar door een democratisch slecht functionerende vertrouwenscommissie is die afgeserveerd.

‘Ons kent ons’

Ik krijg wat een nare bijsmaak van wat er bij LTO en FrieslandCampina gebeurt met bestuursposities; het gebeurt te veel in de beslotenheid van ons kent ons. Geef leden hun democratisch kiesrecht terug; het volk kiest altijd goed.

Beheer
WP Admin