Redactieblog

2800 x bekeken

Nieuwe belastingregeling bedrijfsopvolging

Ze zijn er weer. De normen 2015 voor de berekening van de 'waarde going concern' bij een bedrijfsoverdracht. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Publicatie in oktober is een beetje mosterd na de maaltijd.

Hopelijk komen de normen volgend jaar eerder af. In ieder geval zullen de normen volgend jaar anders zijn. Want er komt een nieuw rekenmodel aan.

Verbeterd rekenmodel

Met ingang van 1 januari 2016 wordt het rekenmodel dat op de site van de Belastingdienst staat vervangen door een nieuwe, verbeterde versie. En het ziet ernaar uit dat deze nieuwe versie gunstig uitpakt voor de praktijk. Dit omdat er vanaf 2016 vanuit wordt gegaan dat de onderneming eeuwig durend wordt voortgezet. Daardoor komt de berekening van de 'waarde going concern' nog lager uit dan dat hij al was.

Vrijstelling maakt bedrijfsoverdracht mogelijk

De bedrijfsopvolgingsregeling in de erf- en schenkbelasting (BOR) is van groot belang voor de agrarische sector. Zonder deze ruimhartige vrijstelling zou een bedrijfsoverdracht veel moeilijker te realiseren zijn. Door goed gebruik te maken van deze vrijstelling kan de heffing van erf- en/of schenkbelasting voorkomen worden.

3 onderdelen in BOR

De faciliteit valt uiteen in drie onderdelen:

  • een algemene vrijstelling van €1.055.022 (bedrag 2015).
  • Is dit niet genoeg, dan is het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de 'waarde going concern' vrijgesteld.
  • Tenslotte valt 83% van het restant onder de vrijstelling.

De tweede faciliteit wordt vooral benut door de agrarische sector. Door het lage rendement op het eigen vermogen is de 'waarde going concern' in heel veel gevallen een stuk lager dan de vrije waarde van de onderneming.

Rekenmodel ontwikkeld met accountants

Hoe die 'waarde going concern' bepaald moet worden daar wordt heel verschillend over gedacht. Het is dan ook prettig dat de agrarische accountantskantoren in overleg met de Belastingdienst een rekenmodel hebben ontwikkeld. Dit voorkomt veel discussie in de praktijk. Dat het oude rekenmodel aan vervanging toe is daar is iedereen het wel over eens. Daarom is het goed dat er per 1 januari 2016 een nieuw rekenmodel komt. Dat het ook nog eens gunstiger uitpakt, is mooi meegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.