AlgemeenOpinie

Natuurlijke keus voor andere bedrijfsvoering

Een goede vriend vertelde me kort geleden dat hij overweegt de stap te zetten naar biologische melkveehouderij. Ik was geïnteresseerd in zijn beweegredenen.

Hij zei dat de knop in de bedrijfsvoering was omgezet van gaan voor het maximale naar het zoeken van evenwicht.

Prachtbedrijf

In de loop van zijn boeren carrière heeft hij zijn prachtbedrijf opgetuigd, goede grondverzorging, uitstekende dierenaandacht met hoge producties. Een tijd lang meegedraaid met toplijsten in de regio, waarbij de koeien naar binnen gingen, omdat dan het management horende bij die bedrijfsstiel beter uit te voeren was.

De huldiging van een 10.000 kilo vet en eiwit koe in deze context nog meegemaakt en ook de melkrobot paste daarbij.

Stap naar weiden gemaakt

Vorig jaar de stap naar weiden gemaakt, omdat het gevoel bij deze boerenfamilie minder goed was bij het telkens uitleggen dat de koeien het binnen goed hebben. En wanneer de koeien dan buiten grazen, binnen bijgevoerd worden, dan heb je meer fluctuaties in productie. Ja, daar moet je als topmelker tegen kunnen.

Je kunt, en dat hebben zij gedaan, het ook als een uitdaging zien. Zo van: wat past nu in deze situatie het beste bij mij. Geïnteresseerd in bodemprocessen, het bodemleven net zo goed laten werken als je de koeien dat laat doen.

Biologische markt een niche

De markt voor biologische melkveehouderij is groeiend, doch nog steeds klein. Het is een nichemarkt, passend in landen met een hoge welvaart. De melk wordt goed betaald, was altijd een 10 cent meer ten opzichte van de reguliere en groeit nu naar een kleine 20 cent plus. Voor dat verschil kun je wel wat doen.

Natuurlijk zijn er ook extra kosten, biologisch voer is duurder dan regulier en tijdens de omschakeling heb je een tijd die kosten wel en nog niet de extra plus op de melk.

Bodemvruchtbaarheid basis van rendabel bedrijf

Ik weet nog niet of de keus voor bio wordt gemaakt, dat wordt zorgvuldig afgewogen. Ook maar al te goed wordt beseft dat bodemvruchtbaarheid de basis is van een rendabele bedrijfsvoering en als je er wat van af haalt, moet er ook weer op aangewend worden.

De verkenning is gaande, uitdagend en vol perspectief. Wordt de stap gezet, dan zal hij hierin ook excelleren.

Beheer
WP Admin