AlgemeenOpinie

Koe kan zonder wet de wei in

Moet Nederland zo vol met hekjes komen dat zelfs de koe verplicht de wei in wordt gestuurd? Als het aan SP, GroenLinks en D66 ligt komt er een wet.

Melkveehouders móéten hun koeien de mogelijkheid geven de wei in te gaan, zeggen de drie oppositiepartijen.

Uitzonderingen

Toch wordt ook deze door de drie partijen aan de linkerkant opgediende soep niet zo heet gegeten. Het begint al met de uitzonderingen, die de drie partijen zelf inbouwen: melkveehouders die geen weidegang (meer) hebben, wordt het boeren niet onmogelijk gemaakt.

PvdA kijkt naar convenant weidegang

De drie partijen hebben hun hoop gevestigd op de PvdA. Die partij lijkt vooralsnog echter niet aan de oppositielijn mee te willen lopen. Er is immers nog een convenant weidegang, waarin de sector zichzelf oplegt de weidegang te bevorderen. Zolang dat de goede kant op gaat, zal de PvdA, geleid door staatssecretaris Sharon Dijksma, de wettelijke gang niet maken.

Als de sector haar ambities voor weidegang waarmaakt, zal de wet er niet komen, omdat er onvoldoende steun voor is.

Wet wel of niet wenselijk

De vraag is of een wet überhaupt wenselijk is. Niemand is gebaat bij overbodige regelgeving. Als boeren, burgers en bedrijfsleven er in slagen hun idealen werkelijk te verwezenlijken, dan is er geen wet voor nodig om te zorgen dat de koe in de wei blijft. Dan zal het landschap vanzelf zwart- en roodbont gekleurd blijven.

Maar daar is wel een inspanning voor nodig, die niet alleen met goede wil tot stand komt.

Beheer
WP Admin