Redactieblog

2722 x bekeken 10 reacties

Koe kan zonder wet de wei in

Moet Nederland zo vol met hekjes komen dat zelfs de koe verplicht de wei in wordt gestuurd? Als het aan SP, GroenLinks en D66 ligt komt er een wet.

Melkveehouders móéten hun koeien de mogelijkheid geven de wei in te gaan, zeggen de drie oppositiepartijen.

Uitzonderingen

Toch wordt ook deze door de drie partijen aan de linkerkant opgediende soep niet zo heet gegeten. Het begint al met de uitzonderingen, die de drie partijen zelf inbouwen: melkveehouders die geen weidegang (meer) hebben, wordt het boeren niet onmogelijk gemaakt.

PvdA kijkt naar convenant weidegang

De drie partijen hebben hun hoop gevestigd op de PvdA. Die partij lijkt vooralsnog echter niet aan de oppositielijn mee te willen lopen. Er is immers nog een convenant weidegang, waarin de sector zichzelf oplegt de weidegang te bevorderen. Zolang dat de goede kant op gaat, zal de PvdA, geleid door staatssecretaris Sharon Dijksma, de wettelijke gang niet maken.

Als de sector haar ambities voor weidegang waarmaakt, zal de wet er niet komen, omdat er onvoldoende steun voor is.

Wet wel of niet wenselijk

De vraag is of een wet überhaupt wenselijk is. Niemand is gebaat bij overbodige regelgeving. Als boeren, burgers en bedrijfsleven er in slagen hun idealen werkelijk te verwezenlijken, dan is er geen wet voor nodig om te zorgen dat de koe in de wei blijft. Dan zal het landschap vanzelf zwart- en roodbont gekleurd blijven.

Maar daar is wel een inspanning voor nodig, die niet alleen met goede wil tot stand komt.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Nog meer regels in aantocht? Waar is het vrije ondernemerschap gebleven? Het lijkt mij verstandig dat het politieke pluche ook even naar zijn / haar eigen huisdieren gaat kijken en bijhoud hoeveel uren deze per dag vrij buiten kunnen lopen / vliegen.

 • alco1

  En zo laat de PvdA de sector zichzelf voor het karretje spannen, wat nooit verwezenlijkt kan worden.

 • veldzicht

  S.P. ,Gr. Links en PvdA willen ook een duit in het zakje doen,precies de partijen die amper weten dat ,n koe een staart en 4 poten hebben. En zo gaat het al jaren ,allerlei lui die zich overal mee bemoeien waar ze de ballen verstand van hebben.

 • wadevries

  Tijd om de weidepremie verder te verhogen en tevens meer keuzemogelijkheden bieden voor boeren met kleine huiskavel of grote koppel koeien. Dit zal ook richting maatschappij en politiek een signaal afgeven dat zuivelsektor dit punt zeer serieus aanpakt.

 • vandenbrand

  wadevries, een of twee stuivertje erbij voor koe in de wei.

 • alco1

  wadedevries en vandebrand. Als het stuivertje bij de super weg komt heb ik er geen enkel probleem mee.
  Dit blijkt allang niet zo te zijn, dus jullie zijn bezig tweespalk te creëren.

 • kleine boer

  Ach hier lopen ze in de wei en komen ze aan de deur dat ze in de andere wei moeten waar langer gras staat ik leg uit dat is voor te maaien als wintervoer zeggen ze doodleuk dat het zielig is voor de koe als ik het voor de neus afmaai ze zouden bij mij eens een bord eten wegpakken..... dus consument vind veel hoor tis echt nooooooit goed

 • Peltjes

  We kunnen ook de koeien volgend jaar uit protest masaal binnen houden. Net zolang tot al die onzin regels van de baan zijn.

 • agriholland

  Om beweiding mogelijk te maken is een betere onderbouwde mestwetgeving nodig die een grotere plaatsingsruimte oplevert.

  Daarnaast is een passend (water)peilbeheer van groot belang.

  Niet alleen naar een boer wijzen, maar ook kijken naar de faciliteiten die steeds verder uitgekleed worden.

 • farmerbn

  Helemaal eens met Peltjes.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.