AlgemeenOpinie

Fosfaatrechten bedreigen welzijn koe

Het werd een serieus punt op de vergadering, waar een veevoedingsdeskundige een inleiding hield. Hans was er geweest en deed onder de koffie verslag.

“Fosfaatrechten zijn de nieuwe splijtzwam onder de veeboeren”, vertelde hij. “De discussie was gisteravond fel. Extensieve veehouders vinden dat ze de fosfaatrecht-ellende te danken hebben aan de boeren met de nieuwe stallen en grote koppels vee. Biologische boeren menen dat het welzijn van de koe door de fosfaatrechten wordt aangetast. Een veehouder, die net een grote stal had gebouwd, zei dat hij verkeerd was voorgelicht. FrieslandCampina zou immers alle melk verwerken.”

“Leg uit wat er precies aan de hand was”, zegt Hanna. “Ik snap er niets van. Het was toch een lezing over veevoeding?”

Meer melk van minder koeien

“Dat was het, ja. En de veevoerman had een goed onderbouwd verhaal. Door de komst van de fosfaatrechten wordt een hoge melkproductie per koe veel belangrijker. Meer melk van minder koeien en dus minder mest. Dat betekent bij hetzelfde aantal fosfaatrechten meer melkkoeien houden. Een heel simpel verhaal.”

“Wat is er dan op tegen?”, vraagt Hanna.

Uitgemergelde koeien met korte levensduur

Hans lacht. “Niets. Maar de extensieve boeren sputteren tegen omdat zij kiezen voor veel ruwvoer, weinig krachtvoer en dus minder melk. Datzelfde geldt voor de biologische boeren. Die waren extra fel. Ze beweerden dat er door de fosfaatrechten straks als gevolg van te hoge producties uitgemergelde koeien met een korte levensduur komen. Deze staan op de intensieve bedrijven. Door de fosfaatrechten komt het welzijn van de koeien ernstig in gevaar.”

Hoogproductieve koeien voeren met fosfaatarm voer

Ik vind het jammer dat ik niet op deze bijeenkomst ben geweest. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in hun stellingen. We zullen straks hoogproductieve koeien houden, gevoerd met fosfaatarm voer. We zullen de koeien eerder naar de slager laten gaan en er komt minder jongvee op de bedrijven.

Het zijn de gevolgen van een ambtelijk bedachte regel en goedgevonden door de LTO. Die heeft wel wat uit te leggen. Ze hebben wel erg nadrukkelijk gekozen voor de grote intensieve bedrijven.

Beheer
WP Admin