AlgemeenOpinie

Dijksma verkast, de vlag gaat uit

Het schijnt dat staatssecretaris Sharon Dijksma gaat verkassen van Economische Zaken naar de afdeling treinen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Of daar nog iets van te maken is, na al die blunderende voorgangers, weet ik niet, maar veel slechter kun je het ook niet doen. Een uitdaging, zullen we maar zeggen. Mij leek het wel jammer dat zij vertrekt bij landbouw, maar daar denken veel boeren heel anders over. Woensdagavond was de carrièreswitch in elk geval goed voor heel wat rondjes in het dorpshuis, de vlag kon uit, vond haar achterban.

Wat maakt bewindspersoon populair?

Het is lastig om te achterhalen wat een bewindspersoon nu populair maakt. Waarom waren die boeren nu zo blij? Het lijkt toch vooral om ‘imago’ te gaan. Dijksma heeft niet zo heel veel goed gegaan, en maar een paar dingen verkeerd, maar wat haar in boerenkringen het meest wordt kwalijk genomen is dat zij geen empathie voor deze bedreigde soort uitstraalde.

Gevraagd naar goede ministers of staatssecretarissen van landbouw kwam het volgende lijstje: Mansholt, Braks, Veerman en Henk Bleker. Toevallig allemaal ook zelf een soort boeren. Als slechte ministers werden genoemd Brinkhorst en Van Aartsen. Echte Haagse kakkers.

Bleker had prima imago

Dat Henk Bleker een goeie werd gevonden, vond ik nogal verrassend. Die staat toch buiten boerenkringen niet als een succesvol bewindsman bekend. Bleker heeft volgens mij weinig goed gedaan en veel verkeerd. Maar hij had vooral een prima imago. Als landbouwvoorman moet men de indruk wekken de hele dag te hebben gemolken, de mais gehakseld, de aardappelen gerooid of de varkens te hebben afgeleverd, desnoods pony’s te hebben verzorgd, vervolgens net de klompen te hebben uitgetrokken en dan iedereen in Den Haag en Brussel met eenvoudige doch kordate teksten, gelardeerd met voorbeelden uit het boerenleven, eens de waarheid te zeggen.

Lopend met mandje eieren

Het zal nog niet meevallen om weer zo iemand te vinden, zeker niet in de kringen van de PvdA, wat toch wel de bedoeling zal zijn.  Ik ben benieuwd. Intussen had Dijksma dat imago ook helemaal niet. Misschien, met een beetje fantasie, zie je haar nog met een mandje eieren lopen, maar bij haar past toch veel  beter: “Goedemiddag dames en heren, uw plaatsbewijzen alstublieft!”

Beheer
WP Admin