AlgemeenOpinie

Boer trouwt met boerin

In Amerika huwen veel boeren een vrouw met hetzelfde soort beroep als zijzelf. Opvallend, zo vindt men daar.

Met toenemende interesse las ik op internet de Washington Post waarin een onderzoek naar partnerkeuze wordt beschreven. Het blijkt dat met name boeren ‘ongewoon vaak’ een partner hebben met eenzelfde beroep als zijzelf. Die conclusie vond ik reden het genoemde onderzoek eens nader door te spitten, want hoezo zou dit ongewoon zijn? En wat is vaak?

Echtgenote met vergelijkbaar beroep

Het onderzoek blijkt een analyse van miljoenen gegevens in een Amerikaanse databank. Bij het uitpluizen daarvan kwam naar voren dat een kwart van de boeren, vissers en bosbouwers een echtgenote heeft met een vergelijkbaar beroep. Dat vond men opvallend veel. Waarom? Omdat het in andere professies veel minder vaak voorkwam. Voorbeeld: slechts 2 procent van de mijnwerkers trouwde een mijnwerkster.

Minder verschillende beroepen

Dat zoveel Amerikaanse boeren een partner hebben met eenzelfde beroep zou komen door de omgeving. Op het uitgestrekte Amerikaanse platteland zijn minder verschillende beroepen dan in de steden. De beroepen die er wél zijn, zijn vaak sterk agrarisch getint. Daar komt bij dat in de agrarische sector zowel mannen als vrouwen werken. De kans is dus groot dat als je iemand treft met wie het klikt, diegene werkzaam is in de landbouw. Bij mijnwerkers is dat zeldzamer omdat dit vooral een mannenvak is. De kans dat een mijnwerker verkering krijgt met een dame die óók in de mijnbouw werkt, is klein. Mijnwerkers trouwen daarom vaker iemand met een ander beroep, zo expliceert het onderzoek.

Hoe het zit met die overige 75%

Dat klinkt allemaal plausibel, maar des te interessanter is dan de vraag hoe het zit met die overige 75 procent van de boeren. Als er op het platteland vooral agrarische keuze is, en de meerderheid is niet agrarisch getrouwd, hoe dan wel? Helaas kan de betreffende data-analist mijn vraag niet beantwoorden, er is geen onderzoek naar gedaan. Da’s nou jammer.

60% heeft vrouw van boerenkomaf

Terug naar Nederland. Hoe zit het hier? Hier heeft bijna 60 procent van de getrouwde boeren een vrouw van boerenkomaf. Dat bleek uit een groot Boerderij-onderzoek in 2014. Van boerenkomaf wil echter niet zeggen dat de echtgenote ook een agrarisch beroep had ten tijde van de trouwerij. In Nederland kiezen veel boerendochters aanvankelijk voor iets anders. Later, meestal nadat er kinderen zijn gekomen, blijven ze thuis en krijgen zo ­alsnog hun werk in de landbouw.

De hoop dat het beter klikt

Het gaat dus iets anders dan in de VS, maar de overeenkomst is dat mensen hun partner helemaal niet kiezen op basis van hun beroep in de hoop dat het beter klikt. Het gaat eerder andersom. Ze kiezen iemand die gelooft wat zij geloven, die interesse heeft voor wat hen interesseert. Dat kán samen gaan met eenzelfde beroep maar het hóeft niet. Dat blijkt wel uit de 75 procent Amerikaanse boeren die buiten de sector huwde. Ik hoop op vervolgonderzoek.

Beheer
WP Admin