AlgemeenOpinie

Asbestsanering niet op prioriteitenlijstje

De cijfers zijn schrikbarend: in Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan 100 miljoen in de agrarische sector. Jaarlijks slinkt dit oppervlak met slechts 4 miljoen.

Anders gezegd: in dit tempo duurt het nog 30 jaar eer de daken asbestvrij zijn. Dit strookt in de verste verte niet met het verbod op asbesthoudende dakbedekking per 1 januari 2024.

Subsidie sanering niet op

Sanering is duur. De totale kosten worden geraamd op ruim €1 miljard; de vervangende investeringen op €3,25 miljard. Geen wonder dat ondernemers niet staan te trappelen om de platen te vervangen. Het blijkt ook wel uit cijfers. Slechts een kwart deel van de subsidies voor sanering wordt gebruikt, bleek uit een inventarisatie op 1 januari van dit jaar. Voor een deel is de verklaring simpel: het geld ontbreekt. Maar er is volgens adviseurs ook een andere reden. Veel eigenaren denken dat het niet zo’n vaart zal lopen met het verbod.

Voorlichtende en stimulerende taak

In dat licht heeft een nationaal deltaplan voor de sanering van asbestdaken, waartoe een coalitie oproep, een extra taak. Natuurlijk is er extra geld nodig, maar het deltaplan moet meer inhouden. Het heeft nadrukkelijk ook een voorlichtende en stimulerende taak. Het onderwerp is serieus genoeg. Jaarlijks overlijden 1.300 mensen aan asbest-gerelateerde ziektes. De oproep geldt behalve aan eigenaren ook voor de overheden. Veel regels werken contraproductief.

Beheer
WP Admin