Commentaar

2251 x bekeken 5 reacties

Actie nodig voor mestverwerking

De mestverwerking komt nog steeds niet genoeg op gang. Reden voor LTO en NVV om te pleiten voor uitstel van de verhoging van de verwerkingsplicht.

Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigt naar verwachting binnenkort zo'n verhoging af. Veehouders moeten dan een groter deel van hun bedrijfsoverschot (laten) verwerken.

Drie argumenten die niet opgaan

De bonden noemen drie argumenten, die stuk voor stuk niet opgaan. Ten eerste tijdgebrek. Maar al jaren roept iedereen van hoog tot laag dat er geïnvesteerd moet worden in mestverwerking. Het is echt geen verrassing. Het gebeurt gewoon te weinig. Dat ligt niet aan de beschikbare tijd maar eerder aan gebrek aan wil om in actie te komen.

Geldgebrek

Ten tweede het gebrek aan geld. Ook dat is maar betrekkelijk. Niemand zal zeggen dat er momenteel veel geld is in de sector. Maar juist het gebrek aan mestverwerkingscapaciteit zorgt voor nu hoge mestafzetprijzen - vaak nog hoger dan de verwerkingskosten!

Moeizame erkenning mineralenconcentraat

Ten derde wordt verwezen naar de moeizame erkenning van het mineralenconcentraat. Welnu, dat is misschien veelbelovend maar nog altijd niet afdoende bewezen, en vanwege vele kanttekeningen die er bij te maken zijn, terecht nog niet erkend als kunstmestvervanger. Hier nu al op rekenen is even voorbarig als onverantwoord.

'We zijn er nog niet klaar voor'

Al meer dan 30 jaar is er mestbeleid en al even lang komt steeds hetzelfde argument op tafel: we zijn er nog niet klaar voor. Het is een grijsgedraaide plaat. De veehouderij moet met een sterker verhaal komen.

Laatste reacties

 • vink

  Misschien iets voor Oppewal om in te investeren als het zo lucratief is?

 • Wim Toornstra

  Het grootste probleem is vergunningen.

 • Peltjes

  Het grootste probleem is de dikke plaat voor de kop van boeren met een mestprobleem. Of denken die misschien: Als het probleem maar groot genoeg word, komt de overheid ons wel tegemoet?

 • kleine boer

  Het enige mestprobleem is dat er te weinig gebracht mag worden nog ff en we hebben overal schrale grond ipv alleen op de natuurgronden.....

 • Peltjes

  Het zou prachtig zijn als met evenwichtsbemesting het probleem opgelost word. Alle boeren blij, maar waarom word daar niet meer druk opgezet door? zlto/lto? Ik hoor en zie er bar weinig van. Dijksma weet volgens mij niet eens wat dat woord betekend.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.