AlgemeenOpinie

Vion verder in de put na vertrek van Herkemij

Het is geen echte verrassing en toch is het een klap voor iedereen die begaan is met het lot van Vion: het vertrek van ceo Michiel Herkemij. “Mijn taak zit erop”, vermeldt het persbericht dat Vion er zelf over heeft gemaakt. Het is een nogal schaamteloos voorbeeld van windowdressing, van de zaken mooier voorstellen dan ze zijn.

Herkemij heeft zijn werk niet af, het is nog niet eens goed en wel begonnen. Het wachten was juist op het grote plan van aanpak waarmee hij het vleesconcern uit het bijzonder beheer bij de bank zou krijgen, als eerste stap op weg naar een gezonde toekomst. Want ondanks verbetering van de resultaten, heeft de bank nog steeds onvoldoende vertrouwen. Dat Herkemij zichzelf afgelopen jaar heel dom als ‘geen vleesman’ in de pers presenteerde, speelt ook een rol, daarmee ondermijnde hij zijn eigen gezag als topman van de vleesreus.

Het ongetwijfeld gedwongen vertrek van weer een topman – na Herkemij’s voorgangers Uwe Tillmann en Dirk Kloosterboer, en financieel topman Tewarie – zal het vertrouwen in het bedrijf nog verder laten zakken. Vion is too big to fail, is op deze plaats al meermaals verkondigd. Dat geldt nog steeds. Toch lijkt het helaas langzamerhand tijd om serieus onder ogen te zien hoe de wereld er uit zou kunnen zien zonder Vion.

Beheer
WP Admin