AlgemeenOpinie

Tijd voor A- en B-melk

“Het is raar verdeeld in de wereld”, verzucht Hanna. Voor kerst en oud en nieuw werd actie gevoerd voor de voedselbanken.

Ook Hanna kreeg een lijstje in de handen gedrukt bij het verlaten van de winkel om houdbare spullen aan de vrijwilligers gegeven. Ze was één van de velen.

“Mijn afrekening was er een beetje hoger door”, zegt Hanna, “Maar dat merk je niet. Er zijn kennelijk mensen in ons land die geen eten kunnen kopen. En dat in een wereld van overschotten. Daardoor daalt onze melkprijs pijlsnel. Vooral vanwege overproductie. We kunnen het dus gewoon niet kwijt voor een redelijke prijs.”

“Niet alleen de melk”, vult Hans aan.”Ook de tuinbouw kampt met grote problemen. Daar is eveneens overproductie de grote boosdoener. We produceren maar door en vragen ons niet af of er wel een markt voor is. Grote, zwaar gefinancierde, bedrijven kunnen ook niet anders dan doorgaan. Het is produceren of verzuipen.”

“Kom dan met een oplossing”, daag ik hem uit.

“ABNAmro zegt dat we bij overschotten product uit de markt moeten nemen en vernietigen. Dat kan in de tuinbouw wel, maar bij melk niet. Ik denk dat we richting A- en B-melk moeten”, zegt Hans. “Zuivelfabrieken moeten nu vastleggen wat iedere veehouder melkt en daarvoor straks de hoogste prijs betalen. Dat is A-melk. Melkt de boer meer, dan krijgt hij daarvoor een lagere prijs, bijvoorbeeld verbonden aan bulkproducten, de B-melk. De boer met een lage kostprijs kan dan langer doormelken dan de boer met een hoge kostprijs.”

“Een oud verhaal”, sneert Hanna. “Je pleit voor een fabrieksquotum. Dat hebben we in het verleden al afgeserveerd. Je krijgt namelijk geen minder melk, maar een herverdeling van het melkgeld.”

Een oud verhaal kan best weer afgestoft worden, denk ik. In Frankrijk heeft men een melkpact afgesproken om de productie beter te beheren. Dichtbij werkt kaasfabriek Rouveen met A- en B-melk. Misschien moeten wij daar toch nog maar eens over nadenken.

“Zo krijgt de NMV, die de melkquotering wilde behouden, ook nog gelijk”, sluit Hanna een beetje zuur af.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin