Commentaar

1001 x bekeken

Saamhorigheid blijft nodig

De schaduw heeft zich allang vooruitgeworpen: op 1 april vervalt de quotering in de melkveehouderij. De sector staat in de startblokken om de lege plekken in de veelal nieuwe stallen op te vullen. De melkproductie zal omhoogschieten. Over de mate waarin verschillen de deskundigen. De voorzichtigste voorspelling gaat uit van 15 procent.

De sprong voorwaarts zal voor een belangrijk deel afhangen van de opbrengstprijzen. Het optimisme van een jaar geleden is iets getemperd, niet in de laatste plaats door de Russische boycot van landbouwproducten uit de Europese Unie. Een jaarwisseling brengt daarin geen verandering. FrieslandCampina verlaagt de voorschotprijs over januari met 30 cent naar €30,15 per 100 kilo; dit is wel €12,75 minder dan een jaar geleden, maar nog niet de bodem. Natuurlijk gaat ook de melkveewet een rol spelen. De sector wacht nog op nadere invulling uit Den Haag.

Ook de intensieve sectoren voelen de maatschappelijke druk op beteugeling. Milieu- en welzijnsregels eisen hun tol: een hogere kostprijs die niet in de opbrengstprijs tot uiting komt. Varkenshouders willen ook ruimte om te ondernemen. Dat is hen niet overal meer gegund.

In de akkerbouw drukt 2014 nog een stempel op de opbrengsten; zeker in de eerste helft. Daarna is het toch weer koffiedik kijken.

Productschappen bestaan niet meer. De sector moet een aantal belangrijke zaken nu op eigen kracht oppakken. Dat lukt nog niet overal even goed. Toch is het belangrijk dat in een jaar van vergaande expansie de saamhorigheid blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.