AlgemeenOpinie

Muizenverzekering geen gek idee

Staatssecretaris Sharon Dijksma kwam niet met een zak geld maar wel met een aardig idee naar het door muizen getroffen Friesland. Ze oppert een verzekering op te zetten en wil daar ook aan bijdragen.

Over de invulling is nog niks bekend, over de vorm waarin de overheid hieraan kan bijdragen evenmin, maar de vergelijking met de brede weersverzekering dringt zich op. Juist nu is bekend geworden dat de overheid dit jaar €9 miljoen beschikbaar heeft om de premiekosten voor akkerbouwers te drukken.

Een perfecte oplossing is het niet. Een verzekering is weer een kostenpost erbij voor te boer, ook als er subsidie op zit. Daar komt gedoe over eigen risico en schadedrempels bij als het op schade aankomt. Voor veel akkerbouwers is dat reden zich niet aan te melden, zelfs niet nu door het veranderende klimaat de kans op calamiteiten jaarlijks groter lijkt te worden. ‘Casinolandbouw’ noemde een bezorgde akkerbouwer dat ooit in deze krant.

Verzekeren is een serieuze optie, ook voor de muizenschade. Anders dan beschermd wild is de muis niet onder te brengen in het Faunafonds. Daar komt bij dat vooralsnog onduidelijk is hoe dergelijke plagen effectief te voorkomen en aan te pakken. Het overkomt je. En juist voor dat soort onvoorspelbare, onwaarschijnlijke maar toch grote risico’s zijn verzekeringen ooit uitgevonden.

Beheer
WP Admin