Commentaar

1756 x bekeken 9 reacties

Muizenverzekering geen gek idee

Staatssecretaris Sharon Dijksma kwam niet met een zak geld maar wel met een aardig idee naar het door muizen getroffen Friesland. Ze oppert een verzekering op te zetten en wil daar ook aan bijdragen.

Over de invulling is nog niks bekend, over de vorm waarin de overheid hieraan kan bijdragen evenmin, maar de vergelijking met de brede weersverzekering dringt zich op. Juist nu is bekend geworden dat de overheid dit jaar €9 miljoen beschikbaar heeft om de premiekosten voor akkerbouwers te drukken.

Een perfecte oplossing is het niet. Een verzekering is weer een kostenpost erbij voor te boer, ook als er subsidie op zit. Daar komt gedoe over eigen risico en schadedrempels bij als het op schade aankomt. Voor veel akkerbouwers is dat reden zich niet aan te melden, zelfs niet nu door het veranderende klimaat de kans op calamiteiten jaarlijks groter lijkt te worden. 'Casinolandbouw' noemde een bezorgde akkerbouwer dat ooit in deze krant.

Verzekeren is een serieuze optie, ook voor de muizenschade. Anders dan beschermd wild is de muis niet onder te brengen in het Faunafonds. Daar komt bij dat vooralsnog onduidelijk is hoe dergelijke plagen effectief te voorkomen en aan te pakken. Het overkomt je. En juist voor dat soort onvoorspelbare, onwaarschijnlijke maar toch grote risico's zijn verzekeringen ooit uitgevonden.

Laatste reacties

 • Burnetti

  De muis: het gevaarlijkste dier in onze landbouw...

 • agratax2

  Ik vraag me af of we de schade niet hadden kunnen beperken door bij de eerste zichbare schade tot scheuren en herinzaai over te gaan. Dit was door milieu wetgeving verboden en daarmee is de wetgever mede verantwoordelijk voor deze extreme schade, die nu niet meer alleen een landbouw probleem is maar ook de burger kan raken als de waterkeringen en kades geperforeerd en van hun begroeien ontdaan zijn. Als de boeren zich een muizenverzekering opzetten, doen dan de burgers en semi-overheden ook mee?

 • ACB

  Ga je krijgen als men niks meer mag.

 • ACB

  Tuurlijk wordt de boer weer op kosten gejaagd.

 • agro1

  de vlooien op de hond beschermen is ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem [ganzen, (dam)herten, reeën, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.] in een notedop.

 • info275

  Als die muizen één keer in de zoveel jaar in Friesland opduiken gaan alleen friezen zich verzekeren. Dan heb je dus geen verzekering.

 • melkveehouder .

  Dit gaat de verkeerde kant op. Van alle kanten krijgt de boer te maken met schadeveroorzakende factoren. Van natschade door het ecologisch beheer van Waterschappen, of veroorzaakt door bevers, tot vraatschade door ganzen. Of de wilde zwijnen, en anders wel de damherten die vrij moeten kunnen banjeren. Tja, en dan moet er wel een verzekering komen om al deze potentiële gevaren te tackelen. De waarheid is dat partijen hun aansprakelijkheid willen ontlopen en via de achterdeur, met de rechtelijke macht aan hun zijde, de boer laten opdraaien voor de schade. Via de voordeur met de verzekeringsmaatschappijen die de premie vangen en de schade over de rug van collegae hiermee afkopen, of via de achterdeur met de gerechtelijke macht die aangeeft dat de schade verzekerbaar was........... en dus dikke bult, eigen schuld. Inderdaad Johan, de vergelijking met de brede weersverzekering dringt zich op. Ergerlijk gewoon. Het zou me niet verbazen als we binnenkort net zo veel advertenties van verschillende verzekeringsmaatschappijen met een uitgebreid pakket in Boerderij zien staan, als voorheen van de quotumhandelaren en andere bemiddelaars. Als het zover is zal ik hierop reageren.

 • PetervanKempen

  Johan , in principe, omdat de muis niet een beschermde diersoort is, heb je een punt. Als de staatssecretaris genereus en duidelijk over haar bijdrage zou zijn nog meer, als dat in een opvolging plan handen en voeten zou hebben gekregen nog meer.................
  Helaas, ik ben bang dat het bij de 'warme gevoelens van medeleven' blijft. De tranen van die boer waren geen nep want hij zag zijn bedrijfseinde opdoemen en hulp voor 'krepeergevallen' in afwachting van die 'paraplu' van Dijksma??? Ho maar! Holle vaten, lege doppen en schone beloftes, het standaard aanbod van de partij van de staatsecretaris richting agrarische sector, de enige export generator die we nog over hebben in dit failliet land (schap). Verdrietig ................

 • Peerke1

  Bij ons zijn de zwarte ratten dol op elektriciteits kabels en hebben zo al voor gigantische schade gezorgd.Auto s en tractoren die niet meer rijden en of schade aan de computeraansturing zodat de machines zelfs niet meer willen stoppen en rare dingen gebeuren. Zou dat ook te verzekeren zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.