AlgemeenOpinie

Muizenplaag loopt uit de hand

De muizenplaag die met name Friesland teistert, loopt uit de hand. De meldingen stromen nog steeds binnen bij LTO, met schades van vele duizenden euro’s per bedrijf. In totaal is al sprake van €40 miljoen. Nu nog is het vooral grasland dat geteisterd wordt door de vele miljoenen muizen en het lijkt een kwestie van tijd voor ook de akkerbouwgebieden getroffen worden, zoals in het verleden vaker gebeurde. Muizenplagen zijn van alle tijden.

De hamvraag is nu of dit normaal ondernemersrisico voor de boer is, of een collectieve verantwoordelijkheid. Het Faunafonds geeft niet thuis. In 2004, toen net de nieuwe Flora- en Faunawet was ingevoerd, werd bij een gelijksoortige plaag in dezelfde regio nog wel een paar miljoen schade vergoed. Maar nu zit dat er niet in. De muis is niet beschermd, zoals de gans, en dus hoeft de gemeenschap niet te betalen voor de schade, is de redenering. Daar komt bij dat onduidelijk is wat de meest effectieve manier is om de muizen te bestrijden. Misschien zit er niks anders op dan te wachten tot de plaag zijn piek bereikt heeft en de muizen verhongeren, wat de natuurlijke gang van zaken lijkt te zijn.

Maar zulk lijdzaam toezien is natuurlijk het laatste wat een boer wil. Daar komt bij dat een maatregel die mogelijk wel kan helpen, zoals scheuren van grasland, in najaar en winter niet toegestaan is in verband met het mestbeleid. Dat is onnodig frustrerend. Aanpassing van die regel is wel het minste dat boeren mogen verwachten. En gezien de bijna Bijbelse omvang van deze plaag is er ook reden om serieus te bekijken welke mogelijkheden het Faunafonds – de provincies dus – heeft om toch de helpende te bieden.

Beheer
WP Admin