AlgemeenOpinie

Mestinjectie of stank?

Melkveehoudersvakbond NMV meldde afgelopen maandag tijdens een studieavond in Spanbroek dat ze €5.000 doneert voor onafhankelijk onderzoek naar het ammoniakbeleid. In de dagen erna kwam via crowdfunding voldoende binnen om het op €40.000 geraamde onderzoek te laten starten.

De onderzoeksvragen liegen er niet om. De uitkomsten zijn gezien de opdrachtgevers en uitvoerders voorspelbaar: het ammoniakbeleid is gestoeld op aannames, er is nauwelijks iets meetbaar en de economische effecten van het beleid zijn vooraf niet goed ingeschat. Niks nieuws, dat weten we al jaren. Maar zolang dat signaal niet uit Wageningen komt, verandert het beleid niet.

Bij het bekendmaken van de NMV-donatie ging het vanuit de zaal direct over afschaffen van het verplicht injecteren van de mest. Dat leidt volgens de veehouders tot een verstoord bodemleven, hoge loonwerkkosten en beknot de vrijheid van de boeren.

Voor de burger telt echter maar een ding: stinkt het of stinkt het niet. In het buitengebied is de geurhinder van varkens, kippen en mest nog slechts een fractie van die in 1990, in de stad merk je niks meer van het uitrijdseizoen. De luchtwassers in de intensieve veehouderij en het emissiearm uitrijden van alle mest hebben in ieder geval opgeleverd dat dagjestoeristen zelfs in de meest intensieve gebieden de dieren of mest nauwelijks nog ruiken.

Bij afschaffing van het verplicht emissiearm uitrijden zal het van maart tot september weer stinken op het platteland. “Dat hoort erbij”, kun je denken. Maar de burger zal dat niet accepteren. Hoe gestoffeerd de weiden dan ook zijn met koetjes, die stank wil hij niet meer. Over imago gesproken…

Beheer
WP Admin