Redactieblog

1474 x bekeken

Melkveehouders online

Vrijwel elke melkveehouder gebruikt internet. Velen hebben echter problemen met de verbinding.

Het leuke van een universiteit is dat je studenten dingen kunt laten uitzoeken. Zeker in de lagere jaren gaat het bij onderzoek lang niet altijd om ingewikkelde dingen. Gewoon uitzoeken wat de feiten zijn is dan ook al heel wat. Zo is er een student aan de slag gegaan met de vraag hoeveel melkveehouders internet gebruiken en wat ze ermee doen. Hij had een mooie enquête opgesteld. Op de fiets boerderijen langs, dat schiet niet op. Beter ging het via afdelingsvergaderingen van LTO; toen had hij zo bijna 200 ingevulde enquêtes retour. Het is de vraag of de deelnemers helemaal precies representatief zijn voor alle Nederlandse melkveehouders, maar zoveel zal het niet schelen.
Van de bevraagde boeren gebruikte 97 procent internet. Dat waren er meer dan ik had verwacht, want ik ken wel een paar boeren die niets met een computer doen. Dat zijn dus klaarblijkelijk echt uitzonderingen. Het internetgebruik blijkt verder te gaan dan Teletekst bekijken. Meer dan 85 procent van de melkveehouders heeft internet continu openstaan, of gebruikt het ten minste meerdere keren per dag voor de bedrijfsvoering. De communicatie met DR en opvolger RVO.nl wordt door 85 procent met eigen internet gedaan, ook 85 procent gebruikt internet voor telebankieren. Driekwart doet online aankopen, en evenveel melkveehouders gebruiken internet voor veemanagement. Meer dan 60 procent is actief met sociale media. En bijna iedereen doet aan e-mail. Conclusie: de Nederlandse melkveehouderij is online.
Aan de andere kant, 60 procent bleek problemen met zijn of haar internetverbinding te hebben, een kwart zelfs elke dag. Uit ander onderzoek weten we dat het bij burgers en andere bedrijven op het platteland niet beter gesteld is. Dat is nu precies de reden dat ik me al jaren druk maak voor snel internet. De overheid doet tot nu toe veel te weinig om het probleem op te lossen. Dat blijkt ook uit het feit dat overal lokale initiatieven ontstaan om glasvezel aan te leggen. Al die groepjes vinden steeds weer dezelfde wielen uit. Minister Blok kondigde onlangs aan dat de rijksoverheid een overzicht van dit soort initiatieven gaat maken, zodat ze van elkaar kunnen leren. Minister Kamp had een jaar eerder ook al zoiets aangekondigd, en dus zal het nog wel heel lang duren. Inmiddels zijn we zelf zo'n overzicht aan het maken. Van 43 projecten hebben we nu alle details, van Hilverglas tot VechtdalBreed. Mocht u weet hebben van projecten die wij nog niet kennen, dan horen we het graag. Het is voor het goede doel: voor snel internet op het hele platteland, dus voor de toekomst van de landbouw en dus voor de toekomst van de Nederlandse economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.