AlgemeenOpinie

LTO kakelt…

Het Nordwin College, waar ik als docent een deeltijdbaan heb, organiseert veel extra activiteiten voor leerlingen. Ik noem het kringloopproject, het stallenbouwproject, project farmers en ranchers enzovoort. Voorts hebben we avonden met informatie over school voor ouders en stagebedrijven, waarbij we altijd een actuele gastspreker zoeken.

Ook hebben we een sectoradviesraad voor de melkveehouderij, net als voor een aantal andere studierichtingen, die twee keer per jaar bijeenkomt. Ouders, docenten, stagebieders en verschillende vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven hebben daarin zitting. Op deze bijeenkomst wordt gediscussieerd over schoolontwikkelingen, over de opbouw van het onderwijs voor niveau 3 en 4. In het kwalificatiedossier wat door de overheid, landbouwbedrijfsleven (LTO) en onderwijsinstellingen is samengesteld, staat waaraan de opleiding minimaal moet voldoen aan kennis en vaardigheden voor de leerlingen. Op grond van dit dossier kun je stellen dat niveau 3 opleidt tot gekwalificeerd vakman en niveau 4 tot startend ondernemerschap. In Friesland nodigen we als Nordwin College immer LTO en NMV uit voor al onze bijeenkomsten en kort geleden heeft een DB-lid van LTO-Friesland ook zitting genomen in deze sectoradviesraad.

Wij weten, als Nordwin, dat je onderwijsconcept transparant, actueel, aantrekkelijk en kwalitatief op orde moet zijn. En dat is het. Natuurlijk, onderwijsinstituut Nordwin is ook een bedrijf waar wel eens iets niet in orde is, maar daar werken we aan. Wij werken aan kennis, aan vaardigheden, wij plaatsen de sector in de maatschappij. Een jaar of acht terug: instroom van 35 leerlingen per jaar. De laatste twee jaar: 90. De kwaliteit van onze opleiding blijft niet onopgemerkt: het Clusius College, ja de school waar de zoon van Siem Jan Schenk zijn opleiding heeft gevolgd, is een samenwerking met Nordwin aangegaan, waarbij zij onze volledige leerlijn aanwenden.  Zulks  verdient navolging en intensivering. Wanneer nu nog LTO generaliserend zegt, dat MBO-onderwijs onvoldoende is, dan weet ze niet waar ze over praat en laat gelegenheden onbenut om het onderwijs desgewenst te ondersteunen.

Komend weekend staan wederom de deuren wijd open voor potentiële leerlingen, maar ook voor ander geïnteresseerden.

Beheer
WP Admin