AlgemeenOpinie

Goed perspectief, maar lager inkomen

“Gemiddeld een prima perspectief”, zeggen twee Brusselse ambtenaren tegen elkaar en schrijven een rapport.

Dat sturen ze naar de Europese Commissie en die brengen glunderend de resultaten naar buiten: “Het ziet er goed uit voor de landbouw”. Dat gebeurde eind vorig jaar.

Ze geloven het zelf ook nog. Ze werken met gemiddelden. Dat is hun leidraad en heiligdom. Maar ze vergeten de nuances, die vele boeren ongelukkig maken.

Want wat blijkt? De komende tien jaar zullen de prijzen voor landbouwproducten op een stevig niveau blijven, zo hebben ze berekend. Daarom ziet het er gemiddeld goed uit. Het inkomen in de landbouw neemt gemiddeld met 6 procent toe.

Let goed op: gemiddeld. Daardoor ziet het er voor de lidstaten van Europa heel verschillend uit. In de zogenaamde nieuwe lidstaten zullen de boeren een inkomensgroei zien van 33 procent. In de oude lidstaten daalt het inkomen met gemiddeld 6 procent.

De Europese ambtenaren analyseren enthousiast: “De oude lidstaten blijven op een hoog niveau en zelfs na de stijging van de prijzen blijven de boeren in de nieuwe staten op achterstand. Dat is tevredenstellend”, aldus de ambtenaren.

Welnu, het stelt mij niet tevreden. Geen woord over de verschillende levensstandaarden in de diverse landen. Geen woord over de voorsprong, die de oude lidstaten hebben opgebouwd en die ze nu kennelijk bijna kwijtraken.

Ik zou de ambtenaren in Brussel wel eens willen horen wanneer hetzelfde met hun salarissen gebeurde. Afkomstig uit nieuwe lidstaten, een stevig hoger salaris en de ambtenaren uit de oude lidstaten 6 procent per jaar achteruit. Het werd oorlog, denk ik.

Het is begrijpelijk dat de inkomens van boeren in de oude en de nieuwe lidstaten naar elkaar toegroeien. Maar het is onbegrijpelijk dat ambtenaren en ook de Europese Commissie zo laconiek doen over de achterblijvende resultaten. Daar krijgen wij onder meer in Nederland mee te maken.

Beheer
WP Admin