Redactieblog

2049 x bekeken 14 reacties

Goed perspectief, maar lager inkomen

"Gemiddeld een prima perspectief", zeggen twee Brusselse ambtenaren tegen elkaar en schrijven een rapport.

Dat sturen ze naar de Europese Commissie en die brengen glunderend de resultaten naar buiten: "Het ziet er goed uit voor de landbouw". Dat gebeurde eind vorig jaar.

Ze geloven het zelf ook nog. Ze werken met gemiddelden. Dat is hun leidraad en heiligdom. Maar ze vergeten de nuances, die vele boeren ongelukkig maken.

Want wat blijkt? De komende tien jaar zullen de prijzen voor landbouwproducten op een stevig niveau blijven, zo hebben ze berekend. Daarom ziet het er gemiddeld goed uit. Het inkomen in de landbouw neemt gemiddeld met 6 procent toe.

Let goed op: gemiddeld. Daardoor ziet het er voor de lidstaten van Europa heel verschillend uit. In de zogenaamde nieuwe lidstaten zullen de boeren een inkomensgroei zien van 33 procent. In de oude lidstaten daalt het inkomen met gemiddeld 6 procent.

De Europese ambtenaren analyseren enthousiast: "De oude lidstaten blijven op een hoog niveau en zelfs na de stijging van de prijzen blijven de boeren in de nieuwe staten op achterstand. Dat is tevredenstellend", aldus de ambtenaren.

Welnu, het stelt mij niet tevreden. Geen woord over de verschillende levensstandaarden in de diverse landen. Geen woord over de voorsprong, die de oude lidstaten hebben opgebouwd en die ze nu kennelijk bijna kwijtraken.

Ik zou de ambtenaren in Brussel wel eens willen horen wanneer hetzelfde met hun salarissen gebeurde. Afkomstig uit nieuwe lidstaten, een stevig hoger salaris en de ambtenaren uit de oude lidstaten 6 procent per jaar achteruit. Het werd oorlog, denk ik.

Het is begrijpelijk dat de inkomens van boeren in de oude en de nieuwe lidstaten naar elkaar toegroeien. Maar het is onbegrijpelijk dat ambtenaren en ook de Europese Commissie zo laconiek doen over de achterblijvende resultaten. Daar krijgen wij onder meer in Nederland mee te maken.

Laatste reacties

 • Fermer

  De wereld is toe aan een nieuw evenwicht. Open grenzen en een toenemende wereldhandel zullen zorgen voor een eerlijker verdeling van de welvaart. En omdat slechts groei voor ieder onmogelijk is, en alleen nog werkt met luchtballonnen in de rijke economien, zal er een grote nivellering aanvangen. Eerst tussen West en Oost Europa, daarna, nog veel ingrijpender tussen het rijke westen en de opkomende oosterse en zuidelijke landen. Basisproducenten zullen de eersten zijn die hiervan de gevolgen ondervinden, maar na enige tijd wanneer hele landen zich aan de nieuwe standaarden zullen moeten aanpassen, hebben de mensen die produceren als weinigen nog een verzekerd bestaan. Hoe lang dit nog zal duren? Net zolang wij als boeren/Basisproducenten ons nog laten misbruiken door de multinationals en de politiek, om over onze rug de zogenaamde BV. Nederland draaiende te houden. Vechten tegen windmolens, zoals Don Quichotte, een verloren wedstrijd zo lang mogelijk aan de gang houden.

 • alco1

  @emmerei. Wat noem jij 'rijke westen'
  In Ethiopie zijn ze nog 'rijker' als ons.
  De Nederlandse staat heeft op elk hoofd in ons land een schuld 65.000
  Daarnaast hebben de mensen zelf gemiddeld ook hoge hypotheken.
  Wij leven 'groots' en lenen gewoon bij omdat te kunnen blijven doen. ( Tot de financiële luchtbel ploft)

 • minasblunders1

  En dat is nu aan het gebeuren Alco.

 • Fermer

  @alco, jij wilt toch zo graag dat de boeren de luchtbel blijven volblazen? Zolang de oliesjeiks de dollars blijven accepteren als betaalmiddel, afhankelijk van de militaire garanties van de VS, zolang zal het 'rijke westen' zichzelf als uitbuitende wereldmacht kunnen manifesteren.

 • alco1

  @Emmerei. Ik zo graag de luchtbel blijven volblazen???
  Ik roep al tijden dat er verdient moet worden om ontploffen van het luchtgeld te voorkomen!!!

 • boeren

  Het wordt in ieder geval nog wel spannend de komende tijd onder andere met ( Griekenland, olieprijs en de euro die zakt).
  Ben benieuwd hoe het gaat lopen.
  Iemand al een idee hier???

 • alco1

  Ik ken nog een heel domme uitspraak:
  Het is gunstig voor onze economie dat de euro daalt ten opzichte van de dollar.
  Beste mensen. Als de euro zakt is dat een slecht teken. Zie het als een rapport cijfer. Ja, je kunt een slecht cijfer gemakkelijker, dat is waar.
  Maar het blijft een teken dat het slecht gaat.
  De roebel zakt ook ontzettend. Is dat een goed teken???
  Ik hoorde net een econoom op de radio. Die stelde ook dat het niets gaf, als je bv. maar op vakantie ging in de eurolanden.
  Snapt men nu niet dat dit geldontwaarding als gevolg heeft. Kortom dat er voor een brood meer betaald moet worden.
  Je broek zakt er bij af van die economen!!

 • Mozes

  @alco, alleen de goederen die wij importeren (buiten de Euro zone) worden door de lagere koers van de Euro duurder. Daar staat tegenover dat goederen die wij exporteren in Euro's ook duurder worden. Voorbeeld: voor geïmporteerde soja moeten wij meer Euro's betalen maar voor de geëxporteerde kindervoeding beuren wij ook meer Euro's.

 • Fermer

  @alco, zo is het maar net. Bij een lage euro wordt alle import in Europa duurder. Aangezien Europa zelf weinig produceerd, zullen dus veel zaken in prijs stijgen. Slechts een renteverhoging zou de euro wat sterker kunnen houden, maar dat is met al onze overheidstekorten en staatsschulden geen optie. Ons geluk is dat de Europeanen zoveel consumeren, veel opkomende economieën zullen de euro blijven ondersteunen om hun eigen export te waarborgen. Een broos evenwicht.

 • alco1

  @Mozes. Dat snapt een kleuter nog wel.
  Het gaat erom dat waarde vermindering een teken is van slechte economische toestand ( rapport cijfer ) Goed alles lezen. (Inflatie theorie).

 • Fermer

  @Mozes, fijn dat die 0,00... promille van onze melkproductie dan wat duurder verkocht kan worden, al zal de gemiddelde export naar de wereldmarkt sowieso niet kostendekkend zijn de eerst tijd ongeacht de eurokoers, maar het krachtvoer voor alle koeien en voor elke liter melk zal duurder kosten. Tel uit je winst!

 • Mozes

  @alco, inflatie treedt in de regel op bij oververhitting van de economie. Op dit moment is er in de Eurozone vrijwel geen inflatie. Er dreigt zelfs deflatie. Het verband wat jij legt met inflatie is mij niet duidelijk.

 • alco1

  @Mozes. De econoom had er er over dat wij als Nederlanders er niets van zouden merken. Nou ik kan je wel vertellen dat als je geld ten opzichte van o.a. de dollar in waarde mindert er wel degelijk inflatie is.
  En dan moet je wel in langere termijn denken.

 • koestal

  In Brussel zorgen de ambtenaren eerst goed voor zich zelf,die boeren zal hun een worst zijn

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.