AlgemeenOpinie

Geld van gangbaar naar duurzaam

Er gaat steeds meer geld van gangbaar naar duurzaam. De ontwikkeling komt in een stroomversnelling. Op alle fronten. Even wat zaken op een rijtje.

Als eerst de algemene korting van 11 procent op de toeslagrechten als gevolg van de herziening van het Europese landbouwbeleid tot 2021. Die gaat voor een belangrijk deel naar plattelandsbeleid en komt niet meer direct in de beurs van elke boer.

Daarna de extra korting van 2,5 procent. Deze wordt bestemd voor de milieuvriendelijke landbouw. Weer gaat geld, bestemd voor ons allemaal, naar kleine groepen boeren. Een duidelijke richting in het beleid.

We moeten wel vaststellen dat de overheid hierbij het bedrijfsleven volgt. Onze zuivelindustrie doet niet anders. Alle coöperaties en particuliere zuivelfabrieken hebben nu hun duurzaamheidsprogramma rond. En overal hetzelfde liedje: duurzaam boeren wordt beter beloond. Ten koste van wat we nu nog gangbaar noemen.

FrieslandCampina doet dat het meest transparant. Er is een algemene omslag, die wordt verdeeld onder duurzaam werkende boeren. Daarbij krijgt de weidegang de grootste beloning.

Hierin verschilt FrieslandCampina overigens niet van de anderen. Die zeggen het wat minder duidelijk, maar het effect is hetzelfde. De gangbare boeren krijgen wat minder en de duurzame wat meer.

Zo is sluipend een niet te stuiten beweging op gang gekomen. Zowel overheid als zuivel herverdeelt de pot geld die richting de boeren gaat. We hebben dat maar te accepteren.

Een duidelijk bewijs dat de maatschappelijke invloed op onze bedrijven steeds groter wordt. Ze bepalen straks voor een groot deel onze bedrijfsvoering. Dat doen ze via de meest gevoelige plek van de boer: zijn beurs.

En de boer zal volgen. Dat weten de beleidsmakers bij de overheid, in milieukringen, maar ook bij de boerenorganisaties. En wij? We staan er bij en kijken er naar.

Is dat goed? Moeten we ons verzetten of richting geven? De komende keren meer hierover.

Beheer
WP Admin