AlgemeenOpinie

Gangbaar beter dan biologisch

“Een harde waarheid voor de biologische boeren. Ze hebben hun doelstelling niet gehaald”, constateert Hans naar aanleiding van mijn vorige blog. Hij heeft nog wat cijfers nageplozen en die vielen tegen.

“De jaarlijkse stijging is procentueel lijkt goed, maar een hoog percentage van bijna niets blijft natuurlijk bijna niets. Je kunt niet anders dan de conclusie trekken dat biologisch voor de duurzaamheid weinig betekent”, gaat hij verder. “Het blijft hangen in goede bedoelingen.”

Hanna knikt. “Helemaal mee eens. Jammer voor de idealisten die begonnen met biologisch boeren. Die startten oprecht met de overtuiging dat ze op die wijze de duurzaamheid enorm zouden stimuleren. Dat deden ze niet in de eerste plaats voor eigen gewin, maar voor de toekomst van onze planeet. Wat zullen ze teleurgesteld zijn nu hun doel niet is bereikt. Met de stijging van het marktaandeel zoals het nu gaat, zullen de meeste boeren het niet beleven dat ze de duurzaamheid hebben gered. Wel op hun eigen bedrijf, maar dat is nietig in de totale landbouwsector.”

Met die constatering kunnen we echter wel vooruit. Als de biologische landbouw de totale duurzaamheid van de landbouw niet kan verbeteren, dan moeten we ons op de gangbare landbouw richten. Daar is veel meer duurzaamheidswinst te behalen.

“Klopt als een zwerende vinger”, zegt Hans. “Ik heb een gruwelijke hekel aan regels, maar als we vinden dat duurzaamheid moet, kun je alleen resultaat bereiken via de gangbare landbouw. Dan kun je er ook niet omheen dat FrieslandCampina goed bezig is met de stimulering van duurzaamheid. Als we maar een beetje dansen naar de pijpen van FrieslandCampina, dan heeft dat veel meer effect op de totale duurzaamheid dan de geleidelijke toename van de biologische veehouderij.”

Een harde waarheid. Als biologische boeren met een idealistische inslag dit ook inzien, kan dat de totale duurzaamheid dienen. Een goed gevoel bij de wereld om je heen, is beter dan een fantastisch gevoel op je eigen erf. Dat laatste geldt trouwens voor alle boeren.

Beheer
WP Admin