Commentaar

1753 x bekeken 5 reacties

Foutjes RVO.nl baren zorgen voor GLB

Onmiskenbaar een enorme klus: uitwerking van de melkveewet. Elk dier, elke grondsoort, elk gewas kent zo'n beetje zijn eigen getal.

Het vaststellen van een referentie is al lastig. En een foutje is snel gemaakt. Zoals nu blijkt: in de voorlopige opgave is voor melkveehouders met fosfaatarm of -fixerend bouwland gerekend met 120 kilo, terwijl de fosfaatnorm over 2013 85 kilo moet zijn.

Het is niet het eerste foutje. Eind 2014 stonden er verkeerde aantallen koeien en jongvee ouder dan een jaar; later bleken de fosfaatgebruiksnormen voor natuurgronden met beheerovereenkomst niet juist. Het zijn niet direct dramatisch grove fouten; het kan immers nog gewijzigd worden. De schade is ook niet heel groot. Maar een ondernemer moet wel zijn bedrijf op de cijfers van RVO.nl kunnen afstemmen. RVO.nl meldt dat in de definitieve beschikking wel de juiste norm wordt gebruikt.

Het aantal foutjes baart wel zorgen voor de nog grotere klus die er aan zit te komen: uitvoering van het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) met invoering van betalingsrechten. Het gaat hier om enorme bedragen. Elke kleine fout in de berekening van vruchtwisseling, vergroening, et cetera kan grote financiële consequenties hebben, en ook op de cash flow op een bedrijf. En zet een foutje maar weer eens recht. Hier kan maanden overheen gaan. Nee, het is te hopen dat RVO.nl een check, dubbel-check uitvoert, voordat de opgaven de deur uitgaan.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Waarom allemaal zo moeilijk?2 1/2 a 3 gve per ha de rest afvoeren,
  bespaart de boer en de overheid een hoop kopzorgen en financiele
  rompslomp.komt er hier of daar iets teveel mest op het land wat dan nog,het is geen vergif wat die milieu fanaten graag doen geloven.

 • alco1

  In dingen die heel gemakkelijk zijn worden al fouten in gevonden. Welk een grote puinhoop zal het wel niet zijn bij die vele aannames.

 • vanvelthoven71

  direct korten die ambtenaren .foutje in gecombineerde opgave wordt toch ook zo bestraft

 • daantje

  wanneer leren ze het nou eens zitten er wel werknemers die op zijn minst de middelbare lanbouw school hebben gehad

 • koestal

  ambtenaren mogen wel fouten maken ,boeren niet !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.