AlgemeenOpinie

Boer en buur

“Het is met de maatschappelijke druk erger dan je denkt”, sombert Hanna. “Begin maar dichtbij huis. Hoeveel buren maken je het leven niet zuur?”

Dat past in het straatje van Hans: “Ik erger me mateloos. In Amerika heb je geen buren. Daar kun je doen wat je wilt. Hier moet je bij elke handeling denken wat je buren ervan vinden. Ze vergallen het plezier van het boer-zijn”, klaagt hij.

“Waarom ben je dan teruggekomen?” vraag ik hem. “Je had ook in Amerika kunnen blijven. Al die vrijheid van het boerenleven daar mis je toch zo?”

Hans kijkt me een beetje verdwaasd aan: “Je hebt gelijk. We wilden dat onze kinderen opgroeiden in een omgeving met meer mensen. In Amerika ben je boer ergens midden op een eenzaam platteland. Dat wilden we onze kinderen niet aandoen.”

“Dan moet je ook niet zeuren”, wijs ik hem terecht. “Je moet de gezelligheid van de buren koesteren.”

“Maar het laat onverlet dat buren erg lastig kunnen zijn”, steunt Hanna zoonlief. “Je wordt altijd op je vingers gekeken. Als je je bedrijf wilt vergroten, moet je eerst met je buren praten. Als je mais wil verbouwen op een perceel dat grenst aan de tuin van een burgerwoning, dan krijg je boze buren met de opmerking dat hun uitzicht weg is. Als je met de mestinjecteur aan het werk gaat, moet je eerst zien waar de wind vandaan komt. Als de buren aan de barbecue zitten, moet je het sowieso laten om mest uit te rijden. Als je de pony’s winters in het land laat blijven noemen ze dat dierenmishandeling. Als het sneeuwt zijn schapen in het land zielig. Als de koeien gewoon wat mest op de billen hebben, dan verzorg je de dieren niet goed. De gele oormerken vinden ze verschrikkelijk en de boer wordt als een dader veroordeeld. Niemand weet echter waarom het moet en dat de boeren het zeker niet hebben uitgevonden. Zo zou ik door kunnen gaan.”

Doe het maar niet. Duidelijk is dat boer en buur zich lang niet altijd goed verdragen. Dat vraagt van beide begrip en verdraagzaamheid. Daar moeten we aan werken. De boer moet het voortouw nemen. Het is zijn belang.

Beheer
WP Admin