AlgemeenOpinie

Bedenkelijke uitspraak over ganzen

De uitspraak van de rechtbank in Overijssel dat er tot 1 maart toch geen ganzen mogen worden geschoten, is discutabel. Ten eerste gaat de rechter wel erg op de stoel van de bestuurder zitten.

Ten tweede hecht de rechter aan een advies van het Faunafonds meer bestuurlijk gewicht dan aan een besluit van de provincie. Merkwaardig. De provincie is zelf bevoegd om inhoud te geven aan het eigen faunabeleid. Het Faunafonds is een wettelijk adviesorgaan, maar geen wetgevende club.

Ten derde verwijst de rechter naar het ganzenakkoord, alsof dat een bestaande afspraak is waar provincies zich aan moeten houden. Het tegendeel is waar. Dat akkoord is er nooit gekomen. Het enige wat overbleef, was een afspraak in IPO-verband dat provincies delen van het beoogde akkoord over zouden nemen. Maar zo’n vage afspraak tussen gedeputeerden kan natuurlijk nooit de provinciale besluitvorming overrulen.

Tot slot is er de nogal absurde twijfel over de vraag of wel is aangetoond dat overwinterende ganzen echt schade veroorzaken. De rechter maakt hier een denkfout. Weliswaar nemen aantallen en schade in de zomer het sterkst toe, dat wil niet zeggen dat er ’s winters geen schade is, integendeel. Winterschade is in heel Nederland nog altijd veel groter dan zomerschade.

Eén punt blijft misschien overeind: de gewraakte ontheffing stelt geen plafond aan het aantal te schieten ganzen. Daarmee bestaat in theorie de kans dat de ganzenpopulatie te veel schade oploopt. Maar dat is voorlopig echt een theoretische vraag.

Beheer
WP Admin