AlgemeenOpinie

Vion blijft blunderen

Vion is ‘too big to fail’. Het móet goed gaan met het vleesbedrijf, in het belang van de hele veehouderijsector in Nederland. Maar de leiding maakt het wel erg moeilijk om positief te blijven.

Neem het tenenkrommende geklungel met de weggestuurde financiële topman Tewarie. De man die maar vijf maanden in dienst was, krijgt €675.000 euro mee bovenop zijn toch al niet karige salaris van €40.00 per maand. Een gotspe. Van de ontslagene zelf is het ronduit schaamteloos om zoveel geld te eisen – ook al staat het in het contract. Het is de graaicultuur ten top.

Maar het is ook de leiding van Vion aan te rekenen. Hoe kun je in zo’n financieel slechte situatie zo’n contract opstellen? Blijkbaar was er bij Tewaries aanstelling enorm vertrouwen in de man. Wie is daar verantwoordelijk voor?

Het interview met ceo Michiel Herkemij in NRC, afgelopen zaterdag, werpt nog ander licht op dit geblunder. Hij noemt zichzelf ‘geen vleesman’ en zegt met zoveel woorden dat zijn baan bij Vion voor hem een keus uit armoede was. Stilzitten is geen optie en zoveel topbanen zijn er immers niet in Nederland… Zijn uitspraak dat ‘kwaliteit voorheen niet bovenaan de agenda stond bij Vion’ is al even verontrustend.

Binnen korte tijd een graaier en ‘geen vleesman’ aanstellen op de hoogste posities. Dat wekt weinig vertrouwen in het bedrijf dat nog steeds in bijzonder beheer ligt bij de bank en zich dergelijke uitglijders dus niet kan permitteren.

Beheer
WP Admin