AlgemeenOpinie

Specialist vraagt meer focus op beurs

Melkveehouders en akkerbouwers samen onder één dak; de ATH-formule raakt sleets.

De derde editie van de landbouwvakbeurs Agro Techniek Holland in Biddinghuizen (Fl.) was groter dan ooit. Het 20 hectare grote expositieterrein stond vol met 260 standhouders die ruim 450 merken en ruim 3.000 machines, trekkers en systemen showden.

Nieuw en veel uitgebreider was het demonstratieterrein van ruim 40 hectare vlak naast het showterrein. Veel bezoekers namen de moeite om er helemaal naartoe te wandelen om er bietenrooiers, ploegen en landbouwspuiten aan het werk te zien. Opmerkelijk overigens dat zo veel boeren zo veel interesse toonden in het werk van redelijk gangbare praktijkmachines.

Op de eerste beursdag ontving John Deere de Bronzen Sikkel-innovatieprijs, kreeg New Holland de award Beste Boerentrekker 2014 en mocht akkerbouwer Pieter van Kempen zich Beste Gewasbeschermer 2014 noemen. Deze prijswinnaars konden zich geen mooier podium voorstellen. De ATH-beurs stond landelijk even in de schijnwerpers.

Zo bezien zal hoofdorganisator Fedecom tevreden terugblikken als de Nederlandse brancheorganisatie van fabrikanten, importeurs en dealers.

Desondanks is het de vraag of het huidige concept, ‘Alles wat boeren boeit’, op één locatie en tijdstip toekomstbestendig is. Hoe goed de beursorganisatie telkens ook haar best doet om alle sectoren te bedienen, het lukt niet meer.

Voor melkveehouders ontbrak het volledige aanbod in melktechniek. En behalve dat akkerbouwers wegens oogstwerkzaamheden veelal geen tijd hadden om naar te gaan, hadden ze er ook weinig te zoeken: de volledige aardappeltrein ontbrak in Biddinghuizen.

De tijd van de legendarische LandbouwRai, waar alle typen boeren eendrachtig samendromden in de sfeervolle hallen in hartje Amsterdam, is voorbij. Pluimveehouders en varkenshouders hebben zich decennia geleden al afgezonderd. Ook de akkerbouwers en melkveehouders van morgen hebben behoefte aan meer focus.

Beheer
WP Admin