AlgemeenOpinie

Schone auto’s

Milieuvriendelijke auto’s. Ze zijn de laatste jaren niet aan te slepen. Onze wegen worden inmiddels voor een groot deel bevolkt met auto’s die maar weinig CO2 uitstoten.

Goed nieuws voor het milieu, maar slecht nieuws voor de schatkist. Het beleid om Nederlanders te bewegen milieuvriendelijke auto’s te kopen, heeft de schatkist in zeven jaar tijd maar liefst 5 miljard euro gekost. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van de Algemene Rekenkamer over 2013.

Om autorijders te verleiden om voor milieuvriendelijke auto’s te kiezen, gelden sinds 2008 belastingmaatregelen. Zo zijn zeer zuinige auto’s bijvoorbeeld vrijgesteld van BPM (belasting op personenauto’s en motorrijwielen) en van motorrijtuigenbelasting. En voor de zakelijke rijders gelden er lagere bijtellingspercentages die variëren van 0 tot 20 procent. Je bent bijna een dief van je eigen portemonnee als je niet kiest voor zo’n schone auto.

Het beleid van de overheid is heel effectief. Inmiddels valt één op de drie nieuw verkochte auto’s onder de fiscale vrijstelling. En als er niets verandert, komt in 2015 meer dan 60 procent van alle auto’s in aanmerking voor een vrijstelling. Al met al reden om in de toekomst wat minder gul te zijn met fiscale voordelen voor schone auto’s. Het kabinet komt dan ook na de zomer met de ‘autobrief’, waarin de toekomstplannen voor het subsidiëren van bijvoorbeeld ultrazuinige hybride en elektrische auto’s uiteengezet worden.

Volgens de Rekenkamer moet de politiek zich afvragen of de milieuwinst de gederfde miljarden waard is. Bovendien zijn de testresultaten van de fabrikant ook nog eens veel positiever dan de prestaties van ‘groene’ auto’s in de praktijk. Milieuvriendelijke auto’s vormen voor de Staat een relatief dure aangelegenheid, aldus de rekenmeesters. Critici van het gulle beleid van de overheid vinden al veel langer dat ‘Den Haag’ wel iets minder gul mag zijn met de kortingen op de aanschafbelasting, wegenbelasting én bijtelling. Iedere ton CO2 die we dankzij alle schone auto’s minder uitstoten kost namelijk €1.000! Een dergelijke besparing was volgens hen in andere sectoren voor veel minder geld mogelijk geweest.

Al met al lijkt het erop dat de fiscale voordelen voor milieuvriendelijke auto’s voor een (groot) deel zullen verdwijnen. Misschien toch dit jaar nog maar een auto(tje) met belastingvoordeel kopen? Nu kan het nog.

Beheer
WP Admin