AlgemeenOpinie

Politiek signaal van de VVD

Tot hier en niet verder. Zo klinkt de oproep van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra aan de andere partijen in de Tweede Kamer.

Het moet maar eens afgelopen zijn met moties waarin het parlement vraagt om extra regeltjes voor natuur, milieu en dierenwelzijn. Het is een boodschap die vooral gericht is aan de PvdA, coalitiegenoot van de VVD in het kabinet.

Het piketpaaltje dat Zijlstra plaatst, is opvallend om meerdere redenen. Ten eerste was de manier waarop de VVD-leider in het parlement zijn opmerking plaatste uitzonderlijk. Normaliter is het de indiener van een aangenomen motie die vraagt om een reactie van het kabinet. Nu was het niet de indiener, maar een tegenstemmer.

Verder ging het om een motie van de coalitiepartner. De opmerking van Zijlstra laat zien dat hij het zeker niet in alle opzichten eens is met de PvdA. Ten derde neemt de VVD met de tegenstem afstand van het kabinetsbeleid, zoals dat door PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma in het parlement is verwoord. Zij had de moties als ondersteuning van haar beleid gekwalificeerd.

Zijlstra geeft een politiek signaal af. De dierenwelzijnsmoties zijn voor hem een aanleiding, maar vormen niet de kern van zijn kritiek. Zijlstra wil dat het kabinet werkelijk een vermindering van regeldruk en een vergroting van de werkgelegenheid realiseert en dat moet coalitiepartner PvdA niet dwarsbomen.

Zijlstra heeft een punt. Niemand – zeker de agrarische ondernemer niet –  zit te wachten op onnodige extra regels.

Beheer
WP Admin