AlgemeenOpinie

Plussen en minnen over natuur en milieu

Er zit aardig wat goed nieuws in het verhaal van het Planbureau voor de Leefomgeving over de toestand van natuur en milieu. Veel minder mensen worden ziek van milieubederf dan 40 jaar geleden. Gevolg van jarenlang milieubeleid. Jongste heuglijke wapenfeit is de grote afname van het antibioticagebruik in de veehouderij.

Maar we zijn er nog niet, waarschuwt directeur Hajer van het PBL. Hij wijst op de stagnatie in teruggang van nitraat- en fosfaatvervuiling en is kritisch over de resultaten van het mestbeleid. Van het herstel van veel diersoorten waarvan het CBS vorige week melding maakte, wordt hij ook al niet vrolijk, want Nederland haalt de afgesproken Europese doelen niet.

Het komt allemaal een beetje plichtmatig over. Natuurlijk is Hajer niet tevreden, dat is ook zijn rol. Van lieverlede haalt hij een oude koe uit de sloot: landbouw en natuur moeten van elkaar gescheiden. Dat is de kerngedachte achter de aanleg van de EHS, of het nationale natuurnetwerk, die nog steeds niet af is en waar elk kabinet weer een eigen, andere invulling aan geeft.

Al met al geen verhaal waarvan de politiek wakker moet schrikken. Het nieuwe mestbeleid is in uitvoering evenals de vorming van het natuurnetwerk; nieuw ammoniakbeleid (PAS) zit er aan te komen. Laat dat eerst maar eens rondkomen, en kijken wat dat oplevert.

Beheer
WP Admin