AlgemeenOpinie

Maarten en Ingrid: ideaal koppel

Varkenshouders kunnen de kans van hun leven grijpen. Hun nieuwe boegbeeld van de vakbond NVV, Ingrid Jansen, komt op het juiste moment. Bij LTO Varkenshouderij is Maarten Rooijakkers net opgestapt. Het bestuur van LTO heeft aangegeven de tijd te nemen voor een opvolger. Kwaliteit gaat voor tempo.

Goed zo. Daarmee zetten ze de deur wijd open voor één geluid in de varkenshouderij. Die maakt op het ogenblik zware tijden door en dan is het tijd voor een nieuwe aanpak. Dat kan met Jansen. Die heeft met haar toekomstvisie haar visitekaartje afgegeven.

Die komt neer op: een boer aan het roer, één geluid vanuit de varkenshouders en de functie van ketenregisseur vervullen. Die functie claimt ze als NVV niet.

Die is in haar ogen weggelegd voor de nieuwe Producentenorganisatie (POV). Daar moeten alle varkenshouders lid van worden. Dan krijgt de keten marktmacht en dat is waar de NVV-voorzitter naar streeft.

Het dubbeltje valt. Laat nu Rooijakkers zijn onverwachte en abrupte afscheid van de LTO verklaren met zijn nieuwe doel: werken aan de versterking van de keten in de varkenshouderij. En dat is hetzelfde als wat Jansen wil.

Samen kunnen Maarten en Ingrid daar mooi aan werken. Ingrid als boegbeeld van de NVV en Maarten als leider van de POV. De LTO zoekt ondertussen zorgvuldig naar een nieuwe voorzitter. Je weet hoe dat gaat. Het zoeken duurt vaak lang bij de LTO en het zorgvuldig zoeken natuurlijk nog langer.

Ondertussen zorgen Maarten en Ingrid er voor dat alle varkenshouders lid worden van de POV. En zie, dan staat een nieuwe organisatie op, die LTO en NVV doet verbleken. En die dan ook niet gemist zullen worden.

Geraffineerd plan van Ingrid. Of zou ze dit in de afgelopen periode al stiekem met Maarten hebben voorgekookt, waarna hij de LTO vaarwel zei? Het zou me niet verbazen. Het maakt mijn vertrouwen in het koppel Maarten en Ingrid nog groter.

Beheer
WP Admin