AlgemeenOpinie

Langetermijnstrategie verdient waardering

Voor het eerst in lange tijd hoeft de regering op Prinsjesdag niet de economische crisis te preken en extra bezuinigingen aan te kondigen.

Dat maakt de stemming nogal anders dan andere jaren. De reacties zijn er naar. Oppositie en belangengroepen roepen in koor dat het kabinet niet ambitieus genoeg is. Maar voor deze ene keer verdient Rutte op deze plek een positief commentaar.

De critici hebben gelijk. Het kan altijd beter en mooier. Bezuinigen op agrarisch onderwijs kan natuurlijk niet. En dat exportsteun vanwege de Russische boycot uit het landbouwbudget moet komen, is een sigaar uit eigen doos. Maar kortetermijnpolitiek kan dit kabinet niet verweten worden. Een begrotingstekort laag in de 2 procent is gunstiger dan Den Haag en Brussel bij de vorige begroting nog konden dromen. Financieel hebben Rutte en de zijnen de zaak aardig op de rit. Dat hiervoor veel offers gebracht zijn en nog gebracht moeten worden, is zonneklaar. Toch is dit een zeer belangrijk wapenfeit.

Ondanks een wankele politieke basis heeft dit kabinet het aangedurfd grote zaken te agenderen en te regelen. Een ander groot project dat met verve is neergezet is het nieuwe Deltaprogramma. Een mooi staaltje Nederlandse polderpolitiek met een tijdhorizon van vele jaren. Een van de vijf fundamenten voor dit integrale waterbeheerplan is erkenning van het enorme belang van goed en voldoende zoet water. Eenzesde van de Nederlandse economie, waaronder de landbouw, is daar direct van afhankelijk. Er zal ongetwijfeld veel gedimdamd worden over de uitwerking, maar dit alvast een mooie basis.

Beheer
WP Admin